Въпрос от Весела Aлександрова:
Защо детето си гризе ноктите?
Как може да се отучи от този навик?
Отговор:
Привет и благодарим за поставения въпрос. В един момент от ранното развитие гризенето на ноктите би могло да се обясни като продължение на смученето на пръстите. Обикновено, това е проява на повишена тревожност от страна на детето, което се чувства несигурно, напрегнато и посредством този акт намира отдушник на напрежението. В случай, че детето ви е на възраст до четири години, ви съветваме да се опитате да отдиференцирате в какви ситуации малкото дете проявява този дисфункционален механизъм за справяне. И след като сте наясно какво точно предизвиква гризането на ноктите, да положите усилия и да намалите до възможния максимум ситуациите, които интензифицират това дисфункционално поведение.
В случай, че детето ви е в училищна възраст следва да имате предвид, че този навик се свързва преди всичко със ситуации на тревожност и липса на увереност в себе си, които често пъти са свързани със страх от наказание и отхвърляне от страна на значимите обекти – родители, учители, а в по-късна възраст, приятели и интимни партньори. В тази възраст е препоръчително да подходите с разбиране към преживяванията на детето и да се опитате да намалите стреса покрай успеваемостта му и съответно да отделяте повече време за разговори и споделяния. Най-добрия начин за преодоляване на тревожността в детска възраст е детето да почувства подкрепата на родителите си и да се усеща обичано и уважавано. 
Следва да знаете, че гризането на ноктите като следствие от тревога и напрежение се среща при почти половината от децата. При някои това е прост механизъм да привлекат вниманието върху себе си и въпреки това, една четвърт от децата формират дисфункция, която в зряла възраст се нарича „Онихофагия“ (гризане на нокти). Промените в поведението на възрастните по отношение на детето, както и промяна в поведението на детето ще са от полза за преодоляването на тази невроза. Допълнителни техники за преодоляването на този вреден навик са мазането на ноктите с различни субстанции  по типа на специализираните лакове за нокти – кисели, горчиви, лютиви и др. Имайте предвид, че преодоляването на онихофагията посредством лакове не премахва проблема, който се проявява посредством гризенето на ноктите и след опредлено време може да очаквате появата или засилването на друг дисфункционален механизъм.
В заключение ви насърчаваме да осигурите повече време, в което пълноценно да общувате с вашето дете, както и да създадете възможност детето да се развлича посредством спорт, хоби и прочие активности, които носят не само разтуха, но и много добро настроение. Желаем ви много успехи и добро настроение
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара