Въпрос от Яна:

Добър ден, Искам да попитам, моя син е на 3 години и 7 месеца. От близо месец сме без памперс и вечерно време на скоро започна да ходи по голяма нужда в гърнето, но първия път като седна и се изходи и от тогава го е страх да седне пак. Нормално ли е това. Памперс му слагам и пак със страх ходи. Какво ще ме посъветвате.

Отговор:
Привет.
Благодарим за зададения въпрос. Детските страхове, особено на тази възраст са нещо съвсем нормално. Онова, което бихте могли да направите е да бъдете настоятелни, като в същото време се опитате да действате без насилие. Обяснявайте внимателно, нежно и разбиращо. Приучаването към използване на тоалетната може и следва да бъде положително и награждаващо преживяване както за малкото дете, така и за неговите родители. Измислете различен начин, за да приучите детето да използва гърнето. В краен случай може да опитате да замените гърнето с друго или със седалка за тоалетна чиния. Следва да имате предвид, че що се касае до ходенето по тоалетна, детето следва да е спокойно и да преживява този социален акт като нещо положително и приятно. Допустимо е да стимулирате сядането и престоя на гърнето на вашия син, посредством различни заигравания, представления, приказки и дори лакомства. Когато детето използва тоалетната или гърнето, покажете му какво е направило, похвалете го и незабавно го възнаградете. В случай, че настъпят инциденти – детето се изходи на неподходящо за целта място, се постарайте да останете спокойни и да не акцентирате върху случилото се. Бурната реакция внася само паника и безпокойство у детето, което прави случаите на по-често и непредсказуемо изхождане по-вероятни. 
Като допълнително решение за справяне със страха от гърнето бихте могли да поставите гърнето на любимото му място (при по-внимателно наблюдение ще забележите къде точно детето най-често се изхожда) за изхождане. В случай, че и това не подейства е препоръчително да закупите седалка за нормална тоалетна чиния и в началото да вземате детето си в скута, докато седите известно време върху чинията и постепенно да се опитвате да го поставяте, то само да сяда. Следва да сте внимателни и търпеливи, и когато сядането се получи – моментално да сте готови с награждаването и позитивната обратна връзка. Надяваме се, че с казаното до мемента сме успели да сме ви полезни. Желаем ви търпение и много успехи.

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара