Въпрос от милица стефанова кръстева:

Здравейте ! Искам да ви попитам как да откажа детето си да си смуче пръста, пробвах какво ли не но не става. Става въпрос за 2 годишно дете.

Отговор:

Здравейте, госпожо Кръстева!

За малките същества чувството за сигурност е един от най – важните фактори, за да са спокойни и удовлетворени. Това чувство в първите месеци на съществуването им се подпомага и от акта на кърменето. Освен, че задоволява ситостта им, кърменето има своята роля и като развитие на смукателния рефлекс Тактилното удовлетворение при смученето понякога се превръща в условен рефлекс и малките деца имат нужда от това, когато се чувстват несигурни, неспокойни, нуждаят се от закрила...
За това кога и защо конкретно дете има нужда от смучене на пръста може да се направи извод чрез наблюдение на детето. Ако се случва само по време на заспиване при дете на 2 години, може би има обстоятелства около кърменето или отбиването, които са били неудовлетворителни за него и то има нужда от компенсация. В този случай с порастването най – вероятно детето само ще преодолее този навик. Ако става въпрос за по – драстичен случай, в който се наранява повърхността на пръста и/или устничките, венците, небцето, то тогава е нужно конкретно да се разгледа казуса и да се предприемат мерки, които да помогнат на детето да се справи с възникналата зависимост. В случая бих Ви препоръчала като родители консултация както с педиатъра, който наблюдава детето от бебе, така и с колега, детски психолог/психотерапевт. По този начин бихте получили професионална и компетентна консултация, която е подходящата за Вашето дете и вас като родители как да подходите в тази ситуация!

Желая Ви успех!

Ани Коцева,
психолог, психотерапевт


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара