Въпрос от Jana:

Искам да попитам, в детето ми се откючи една агресия и бие вкъщи всички наред, вика без причина. Опитвам чрез наказание. Тя е на 3 години и я наказвам 3 минути, шамарче по дупето с много говорене, обаче виждам, че това се влошава и става по нападателна. Въпросът ми е как да постъпя с нея ? Благодаря предварително.

Отговор:

Привет.
Благодарим за въпроса и за гласуваното доверие. Проблемът с агресията е сериозен и многопластов. От една страна, агресията е едно от най-нормалните неща в човешкото поведение. Все пак, ние сме оцелели като биологичен вид преди всичко поради агресията, на която сме способни и която сме упражнявали. От друга страна живеем в сложно функциониращо общество, което налага все по-тесни рамки и норми на поведение. В които рамки проявата на вербална и инструментална агресия не се толерира, особено за момичетата. В процеса на израстване, децата експериментират със своята агресивност, това е нормален процес, който се случва във възраст, в която се научават социалните правила и норми на поведение (1,5г. – 3 г.). Имайте предвид, че агресията – викане, инструментална агресия (бие, чупи, хвърля) е вид нагон, психична енергия, която търси своето канализиране. В случай, че вашата дъщеря тепърва се учи как да постъпва с тази психична енергия, в какво да я инвестира, как да я разтоварва, какво да прави с нея. Горещо Ви препоръчвам да не отвръщате на агресията и. Шамара по дупето е вид демонстрация на това, как се разтоварва агресивния нагон – яд ме е, следва бой, разочарован съм – бой, обиден съм - бой, безпомощен съм – бой. Това е поведение, което лесно се впечатва от децата и се използва от тях в разрешаването на ежедневни проблемни и конфликтни ситуации. Поради това, горещо ви препоръчваме да предприемете по – различни методи: опитвайте се спокойно да обяснявате, че хвърлянето и/или обиждането от нейна страна ви карат да се чувствате – ядосана, обидена, наранена. Обяснете, че това е болезнено за вас, и че не е редно да се прави. Задайте си въпросът – какво кара детето да се държи по този начин? Понякога децата прибягват до агресивно поведение, като стратегия за привличане на вниманието на родителите. В случай, че установите, че детето търси внимание и емоционално откликване от ваша страна, насърчаваме ви да инвестирате повече в случването и поддържането на топъл емоционален контакт с дъщеря ви. Имайте предвид, че понякога агресивното поведение изразяващо се в чупене, ругаене и бой е взаимствано от някъде. Съществува един изключително онагледяващ експеримент демонстриращ ролята на значимите обекти във формирането на агресивното поведение: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D1%81_%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D0%B1%D0%BE
Не на последно място ви съветвам да оцените ситуацията у дома. В случай, че в семейството има някакви неразбирателства и конфликти то, горещо Ви препоръчваме да се съсредоточите в изглаждането на конфликтите и хармонизиране на взаимоотношенията.
В случай, че всичко е наред единственото, което ви остава е да подходите с търпение и посредством множество обяснения и категоричност в авторитетното (не авторитарно) поставяне на граници, да удържите този етап от израстването на своята дъщеря като я научите, че когато проявява агресия някой се чувства наранен. Желаем ви много успех и оставаме с надежда, че нещата ще се подредят по възможно най-добрия начин.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара