Въпрос от Маги Стоянова:

Как да отуча детето да не си смуче постоянно пръста, а е доста голяма, на 5 години е и вечер все още има този навик?

Отговор:

Здравейте,

Благодаря Ви за този въпрос.
Много често се обсъжда в майчинските срещи и разговори и е повод за доста притеснения. Наистина възрастта на детето Ви е такава, че е добре да направите така, че този навик да започне да отзвучава. Ето и моите предложедния:

1. Приемете, че тази особеност на детето Ви не бива да се коментира пред него с нотка на упрек и негативна загриженост, както и с преки коментари от типа: „Виж колко си голям, не те ли е срам да правиш така“. При това състояние е добре детето да не се чувства заплашено и изложено.

2. Опитайте се, когато детето започне да смуче палеца си, да отвлечете вниманието му- нека започне да рисува или да играе с нещо или с Вас или да правите друго, което му харесва и би го увлякло. Можете дори да му предложите да държи плод или зеленчук в същата ръчичка, за да похапва от него.

3. Обърнете внимание дали детето няма навика да смуче палец при точно определен обстоятелства- на определено място, с определени заобикалящи го предмети. Променете тази обстановка. Така ще нарушите порочния кртъг на повторяемост.

4. Уговорете се с детето, че ще получава награда за „несмукане на палеца“. Можете дори да отбелязвате на календара с весели стикери подобни „успешни“ дни. След уговорен предварително интервал от време, можете да направите дори празник.

5. В редко случаи се прилага дори някои хитрости като мазане на палеца с нещо горчиво или слагане на лепенка, но предполагам, че това вече сте опитали. В редки случаи и при задържане на навика след 5 годинки, както и при други обезпокоителни навици или отклонения в развитието, е уместен консулт с психолог и други специалисти.

Надявам се, че някои от тези съвети ще са Ви от полза.
Пожелавам успех!


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара