Въпрос от Велислава:

Моля Ви най - искрено за съвет , бебето ми е на 5 месеца , няма доказана алергия , въпреки че винаги е имало слуз в акото . Изцяло кърмено е .Аз спазвам диета .Започнах да захранвам първо с оризова каша , която и понесе много добре. От 3 дни давам картоф на хип с буквата А , но на вторият ден акането стана по- често ( не е разстройство ) и се появиха кървави нишки .Въпросът ми е на какво може да се дължи това , прояви на АБКМ ли са ( няма обриви ) , може ли да има дразнене от картофа , какво да предприема по нататък да спра ли захранването или да дам друг зеленчук ? Може ли да има някакви храносмилателни проблеми - кървавите нишки са малки и алено червени ? ( гледана е на ехограф няма нищо , също така и кръвните изследвания са о.к. ) Страшно много се притеснявам ! Благодаря Ви !

Отговор:

Здравейте,
Най-честите причини за жилки кръв в изхожданията са 3-4 – 1/наличие на инфекция с определени патогенни бактерии, 2/нараняване на нежната лигавица на ануса- обичайно от твърди или кашави изхождания, 3/свръхчувствителност към хранителен продукт и 4/ проблеми с кръвосъсирването на детето. Във Вашия случай е трудно категорично да се прецени коя от тези причини е водеща, но при положение, че детето е в добро общо състояние, има апетит и се храни, заедно с това има няколко нестабилни изхождания, по-вероятно е да се касае за леко нараняване на лигавицата на ануса след предлагане на нов хранителен продукт. Ако детето проявява чувствителност към някой от въведените продукти- в случая картофа, е добре да поспрете този продукт за няколко седмици преди отново да го предложите. Бихте могли да го заместите с тиквичка, пащърнак, ориз.
За Ваше допълнително спокойствие бихте могли да посетите педиатър с опит в областта на детската гастроентерология и хранене, за да се прегледа детето и да се обсъдят други възможности ако състоянието прогресира.


Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара