Въпрос от Иванка Иванова:

Здравейте отново,

пиша Ви след като изгледах една от лекциите на д-р Евтимова за АБКМляко, както и личното инфо. Въпросите ми са следните:
1-Къде мога да намеря "Разработила е редица помощни материали за обучение на пациенти с алергични страдания."?
2-Съдържат ли тези "помощни материали" схема за захранване на алергично дете? Предстои ми захранване на дъщеря ми, която е на 5 1/2 месца и е с АБКМляко.
3-Какво препоръчва д-р Евтимова относно поставянето на ваксини на алергично дете?
Предварително благодаря за отговорите.


Предварително благодаря

Отговор:

Здравейте, Иванка,

1. В сайта – www.evtimova.com има литература по почти всички въпроси свързани с алергичните заболявания- публикации, видео записи, линкове към др. източници.
2. Предвид това, че 2рата най-честа хранителна алергия след АБКМ е алергията към яйца, съветваме тяхното въвеждане да става след 6 месечна възраст много внимателно с постепенно нарастващи ежедневни дози и следене за странични реакции. Добре поносими са зеленчуковите и плодови пюрета. Алергията към глутен поради високата си честота също трябва да бъде предвидена и каша със съдържание на глутен също е добре да се дава късно – след 1вата година. Фрешове от цитрусови и мъхести плодове не се препоръчват през 1вата година от живота. По отношение на месата – трябва да се изключи телешкото месо, тъй като има общи алергени с кравето мляко. Ако детето понася яйца, спокойно могат да бъдат включени пуешко и пилешко месо в менюто. В обобщение добре е всяка нова храна да се въвежда плавно и внимателно и при възникнали съмнения да се правят тестове за уточняване на алергия.
3. Риск за алергична реакция при ваксиниране има не към самата ваксина, а към някои от съставките й. Ако детето има алергия към яйце , то ваксини ,които са отглеждани върху яйчни ембриони биха могли да предизвикат алергична реакция. Добре е преди извършване на такава ваксина да се направи тест за алергия към яйчен белтък и жълтък. Яйчен протеин се съдържа в по-големи количества във ваксините против жълта треска и грип . Има изработен консенсус от българското дружество по алергология, в което подробно са разгледани тези проблеми. Повече подробности може да видите и на сайта http://evtimova.com/vacc_allerg.pdf

Поздрави,
д-р Евтимова


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара