Въпрос от Таня Янкова:

Здравейте! Детето ми е на 5м навършени. Имам няколко въпроса относно храненето му. От близо два месеца се храни с Лактана Ха, поради обяснение от педиатър, че е с атопична кожа. кърмен е едва 17-20 дни, като за тези дни беше качил само 110гр от изписването, дори не достигна родилното си тегло, от 3200гр. В края на вторият месец беше вече около 5 кг, третия беше 6 кг, 4 м 6,800, а на 5 м е 7 кг. Трябва да започнем със захранване, като ни препоръчаха следната последователност: картоф, морков, тиква, 4-тата седмица микс. След 6м. и месо. въпросите са ми следните: въпр.1. какво количество картоф трябва да смесвам с адаптираното мляко и какъв грамаж пюре трябва да изяжда на едно хранене? въпр.2. Лекарката ни препоръча 140мл. АМ, но според нас е малко, тъй като последният месец го постави на диета от 6 х 130мл и той качи едва 200гр. В момента тежи 7кг и е 66 см, а се роди 50см. Колко пъти на ден трябва да се храни? въпр.3. чета, че морковът е запичаща храна, а детето ни се изхожда на два дни веднъж. При това положение удачно ли е да се дава морков? въпр. 4. поради проблема с кожата, каза че до 2 год. не трябва да даваме плод, това вярно ли е? въпр. 5. Сокове също не трябва да даваме, но не обясни причината. докога трябва да лишавам детето си от сок или плод? последен въпрос. До кога трябва да даваме АМ Ха? Не е ли удачно само до 6 м, поради хранителната му стойност? След това не трябва ли да продължим с Лактана 2? Надявам се, че ще ми помогнете да разреша всички дилеми, защото не ми се иска да чета форуми с мнения на мами, а искам отговор от специалист! Благодаря, бъдете здрави!

Отговор:

Здравейте, Таня,
Благодаря за изчерпателните въпроси.
Ще се постарая да отговоря на тях:
1. Количестовото на храната според възрастта на детето може да се изчисли приблизително по следния начин: порцията за едно хранене е 1n0 , където n е броят на месеците, т.е. на 5 месеца-150грама(мл), на 6 месеца 160грама(мл). Когато говорим за каша или зеленчуково пюре е добре количеството постепенно да се увеличава като се започва от 1-2 лъжички. Отначало консистенцията е по-течна, а после по-кашава.
2. При 6-кратно хранене едократната порция на 6 месеца е 150-160 мл /грама.
3. Ако детето Ви има склонност към запек е добре да прибавите в храненето по-високоцелулозни храни като броколи, чушка, зелен боб, елда, пълнозърнести каши, овесени ядки, тиква. Ако морковът в включен в комбинация с други посочени зеленчуци, няма да има съществено значение. Ако обаче доминира в храненето, може да се окаже проблем.
4. Ако детето има проблеми с кожата е добре да си водите хранителен дневник, в който да отбелязвате внимателно дали при въвеждането на някоя храна има обостряне на обрива. Така най-сигурно можете да узнаете дали има връзка между храна и обрив. Плодовете бихте могли да въведете първо топлинно обработени, добавени към кашите, като спазвате принципа да въвеждате всяка храна ( в това число плод) за 5-6 дена. Възрастта на въвеждането може да е 7-8 месеца. По-късно можете да ги предлагате и сурови (около 10-12 месеца). Ако наблюдавате обривите и не виждате връзка с въвеждането на плодове, бихте могли бавно и постепенно да разширите диетата. Имайте, все пак предвид, че понякога реакцията към храна може да настъпи до 10-12 дена.
5. Плодовите сокове могат да се въведат около 9-10 месеца между храненията. Количеството е не по-вече от n0, където n-броя на месеците, т.е. на 10 месеца-не повече от 100мл.
6. Ако се установи, че между обрива и приема на мляко за кърмачета ( АМ) има връзка и млякото провокира обривите, е възможно да се касае за алергия към някоя от съставките в млякото. В този случай се предпочита да се мине на хидролизатно мляко, което е една степен по-щадящо от описаното от Вас мляко. То трябва да се приема 6 месеца от поставяне на диагнозата и след това да се премине под лекарски котрол на стандартно мляко. Всичко това, дали е така във Вашия случай, може да прецени специалист гастроентеорлог или алерголог когато прегледа детето и направи съответни изследвания.
Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара