Въпрос от Нели Папункова:
Здравейте, аз съм майка на 3-месечно бебе и искам да ми дадете малко повече информация за захранването: кога да започна, с какво и всякакви други полезни съвети ще са ми от полза!
Искам да получа от Вас компетентно мнение, а не да чета из интернет противоречиви мнения на майки, които си мислят, че знаят повече от Вас!
Благодаря Ви предварително!
Ще пиша отново!
Отговор:
Здравейте, Нели,
Подходящо време за захранване е периодът между 17 и 26 седмици, когато детето покаже симптоми на готовност-успява да седи с помощ, не избутва лъжичката с езиче, поставя предмети в устата си, проявява интерес към храната. Първата храна може да е картофено пюре или безглутенова каша, в това число оризова, елда, царевична. Правилно е детето да се захрани във време, когато то е напълно здраво. Отначало се предлага половин до една лъжичка и постепенно, с всеки нов ден, се увеличава количеството на твърдата храна. Добре е първоначално храната да се разрежда с кърма или мляко до консистенция близка до тази на бозата. Постепенно гъстотата трябва да стане като тази на обичайно пюре. Можете да предложите захранващата храна в началото на храненето или след като сте дали малко кърма или мляко, за да е по-спокойно детето. Добре е всяка нова храна да се въвежда през 3-5 дена, за да се отчете евентуална неблагоприятна реакция.
Още някои неща за захранването има в лекцията по темата в сайта dechko.bg
http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=D-r_Rujha_Pancheva_-_Preporyki_za_zahranvane_na_kyrmache
 
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара