Въпрос от Cveti:

Здравейте. Възможно ли е да ми предоставите някоя примерна схема за количеството на храна (адаптирано мляко) по месеци?Детето ми е на 3 месеца и се храни с по 100-120 мл. Не знам дали това е нормално и как да разбера кога и по колко да увеличавам мл. Все още се храни през 3 часа нормално ли? Кога да започна да го захранвам? Благодаря Ви предварително.

Отговор:
Здравейте, Цвети, 
Ориентировъчни начини за определяне на количеството необходимо мляко според възрастта на детето са следните:
1.        Според теглото на детето- общото количество мляко за 24 часа трябва да е:
1-во тримесечие - 1/5 от Теглото 
2-ро тримесечие- 1/6 от Теглото
2.        Според възрастта на детето еднократната порция е ориентировъчно 1х0, като х-броя на месеците. Например на 2 месеца еднократната порция е 120мл, на 3 месеца-130 мл и т.н. Храненето е шест кратно и е на интервали от 3 часа когато детето консумира мляко от шише. 
Ако детето се кърми, то суче толкова мляко от гърдата, колкото пожелае, толкова често колкото пожелае. Обичайно, когато кърмата е достатъчно, бебето издържа 3 часа пауза. Общото количество кърма за 24 часа може да се определи и по формулаат-
(теглото на детето в грама: 454х70)мл
Захранването е добре да стане между 17 и 26 седмици, когато детето покаже симптоми на готовност-умее да седи с помощ, не избутва лъжичката с езиче, показва интерес към храната и проследява близките си, когато се хранят.
Ето още малко информация:
http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=D-r_Rujha_Pancheva_-_Preporyki_za_zahranvane_na_kyrmache
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара