Въпрос от Любов Паскалева:
Здравейте,
Имам момиченце на почти 4 месеца. За момента е само на кърма. Започна обаче да се храни само когато почти е заспала, т.е. често се налага да изчакам да и се спи или да я преспя за да и дам да суче, което не мисля, че е много редно така да стават нещата. Ето, че сега и от известно време започна да прави големи паузи нощно време 4,5,6 часа дори без да яде. Започна даже не да се храни на 3 ч., ами към 4 ч. и съответно храненията станаха 6-7 за денонощие. Това ме притеснява дали е достатъчно за нея и дали поради това няма да ми намалее кърмата? И сега и друг въпрос наистина кога да започна да давам сокчета и пюрета (нали с това се започва)? И на нейната възраст по колко трябва да спи между храненията, тя понякога не спи между храненията, поради рев или не знам и аз е превъзбудена и т.н.? А какво се случва с кърмата, когато започна да давам и друго? Как да я запазя кърмата възможно най-дълго?
Отговор:

 

Здравейте, Любов,
Ако имате притеснение дали кърмата Ви е достатъчна, бихте могли да претегляте детето през няколко дена. В тази възраст е нормално бебето да наддава седмично по 100-150 грама. Това обичайно е чуствително по-малко от предходните месеци.  Понякога може да имате усещането, че гърдите Ви са празни, а те всъщност да са просто по-меки, но пълни с кърма. Ако има проблем с наддаването, можете да увеличите броя на кърменията-това  ще увеличи и количеството на кърмата. 
Добре е захранването да започне между 4 ½ и 6 месеца при симптоми на готовност от страна на детето-възможност да седи с помощ, самостоятелно насочване с ръка на предмети и играчки към устата, проява на интерес към храната на възрастните и проследяване на хранене на възрастен, неизбутване с език на въведена в устата лъжица, както и възможност да се изсипе съдържимото й без то да се избутва с език.
Препоръчително е въвеждането на нова храна само когато детето е напълно здраво. Можете да започнете с въвеждане както на каша, така и на зеленчуково пюре, но внимателно и постепенно. Ето и една презентация как може да стане това:
http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=D-r_Rujha_Pancheva_-_Preporyki_za_zahranvane_na_kyrmache
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара