Въпрос от Силвана Алексиева:
Здравейте, не знам дали тази тема е за тук, но все пак ще пиша за големия ни проблем.
Имам син на 11 месеца, кърмих го до 8 месеца, не пожела да мине на изкуствено мляко, пробвахме най-добрите на пазара, почти всички - включително и аптамил, така и не свикна, на всяко предлагане повръщаше при опитването, така и с месни, плодови, зеленчукови, пюрета, каши, грис, нишесте, кисел, пудинг, сокчета, абсолютно нищо. Изследвахме го няколко пъти за калции и за анемия - нищо, здраво, жизнено дете, което изпитва отвращение към храните. Мъчих го 2 седмици с изкуствени млека, но не ставаше и не ставаше. Консултирах се с доктор от Пловдив, който ни посети в село Кърнаре - думите му бяха: ""майче, рядкост са такива деца, но ги има-злояди"".
Препоръча ми да го захраня с кисело мляко, хареса му и все още го яде. На 11 месеца е и яде само грах, зрял боб, купешки пудинг, банан и кисело мляко, не желае да яде жълтък, сирена попара и всичко останало. Въпроса ми е това моментно ли е, ще го израсте ли или и като голям ще ни е толкова трудно.
Второ дете ми е и с дъщеря ми не сме имали проблеми на 3 годинки е и няма храна, която не харесва, дори яде лук и чесън на сурово и даже си иска да и даваме.
Отговор:
Здравейте, 
Разбирам, че сте притеснена за състоянието на детето. Понякога злоядите деца са истинско изпитание за търпението на родителите. Причините за тесния подбор на храни могат да са различни. Нерядко вкусовите предпочитания се проявяват около захранването или след 1 годинка. Нерядко това състояние преминава във времето. Хубаво е, че детето Ви е в добро физическо състояние. На неговата възраст храната различна от кърма и мляко трябва да е най-малко 300-400 грама. Можете да предлагате описаните от Вас продукти, но и да въведете в  най-скоро време месо, риба, супа, както и детето да премине на преходна храна- аналогична на тази характерна за семейството Ви. Опитвайте всяка храна по няколко пъти, комбинирайте с вече въведена храна, която е харесвана, хранете се заедно цялото семейство. Бих препоръчала киселото мляко да не е основна напитка, а по-скоро да го ползвате като помощ при въвеждане на нови вкусове. При даване на кисело мляко като основна напитка, шансът за анемия се увеличава.
Надявам се, че тази информация ще Ви е полезна.
Пожелавам търпение и успех!
Поздрав,
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара