Въпрос от Violeta Radostinova:
Добър ден!
Интересувам се от захранването на бебе.
Моето е на 5 месеца и досега е изцяло на кърма. Тъй като я мързи да суче, суче 3 минути и се отказва, се принудих да се цедя и да и давам с шише. Като изцеденото го изяжда доста трудно, с играчки я занимавам или я разкарвам из стаята на ръце само и само да яде, злоядичка е!
От 2 месеца е с постоянно течно ако. След направените изследвания всичко и е наред. Затова ваши колеги ме посъветваха да започна захранване с оризова каша, която е запичаща. Ефекта го постигнахме, защото започна да ака на 2-3 дни, а преди това по 2-3 пъти на ден. За около седмица достигнахме до ядене на каша от 50-60 мл. За да не се запича ми препоръчаха да продължа с каша от елда. От 3 дена й я давам и вече яде по около 40 мл. (започнах от 10, 20...40 мл.) и после я дохранвам с кърма. Още на следващия ден, откакто започнах да й я давам акото започна да става по-рядко и да ака всеки ден.
Въпросът ми е дали да продължа с каша от елда или да я редувам с оризовата каша?
След като минат 10 дни и напълно е захранена с каша, как да продължа да я захранвам?
Благодаря ви предварително
Отговор:
Здравейте, Виолета, 
Явно се справяте добре със захранването на детето Ви. Разбирам, че комбинацията от оризова каша и елда в равно количество води до изхождания, които са с очаквана от Вас консистенция.  Бих предложила тогава да продължите захранването по същия начин със същите каши в същото отношение докато стигнете до количество 130-150 г.. Можете  да продължите със захранването като разнообразите кашата с добавяне на царевична и глутенова каша за по 1-2 седмици. После въведете зеленчуково пюре (като обедно пюре) с картофче, морков, тиквичка, месо, жълтък. Въвеждайте постепенно всеки продукт като следите какво се случва с изхожданията. Ако има отново склонност към диария-увеличете оризовата каша, ако има склонност към запек-елдата, а можете да въведете и тиква. Ето и още няколко принципни съвета за захранване:
1.        Предлагайте новата храна в началото на храненето, когато детето е най-любопитно и заинтересувано. Не е добър вариант предлагането на нови вкусове когато детето е много гладно, изнервено или сънливо. 
2.        Разнообразявайте едно изместено с твърда храна ядене за около месец, след което преминавайте на следващото заместване, т.е. ако е заместено обедното мляко със захранваща храна, е добре тя да се разнообрази с различни продукти за около 1 месец. След това може да се премине на заместване на следобедно хранене.
3.        При отказ на детето да консумира определена вид храна е добре тя да се спре и да се предложи след известно време-възможно и след 2-3 седмици, особено когато се съчетае с вече въведен нов и предпочитан вкус. 
4.        При отказ да се консумира определено количество е добре храната да се предложи няколко пъти на ден докато се стигне до желания обем. Например може да се предложи каша 3 пъти през деня (сутрин, на обед и следобед ) по 3 супени лъжици (50 грама) в шестия месец. Така общото количество каша достига препоръчваните за една порция в тази възраст 150 грама.
5.        Превърнете храненето в приятно социално събитие-част от пълноценно преживяване за цялото семейство. Често децата се захранват по-успешно когато им се даде възможност да участват в семейната трапеза. 
Надявам се, че тази информация ще Ви е полезна.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара