Въпрос от Marina Hristova:

Здравейте, искам да ви попитам, или по скоро за помощ имам дъщеричка на близо 10 месеца. От 2 седмици не иска да яде зеленчукови пюрета, или супи на обяд и не знам какво да правя. Чудя се и вечерно време дали да вкарам зеленчукови пюрета. До скоро като чели попрекалих с хляба и бисквитите, но от 2-3 съм ги спряла. Много ще се радвам да ми помогнете. Благодаря ви :)

Отговор:
Здравейте, Марина,
Децата от около 10 месеца могат да се хранят с храната за възрастните, стига тя да не е посолена, подсладена и да няма силни подправки. Можете да вземате и храна от детска кухня, за да се ориентирате какви са подходящите за детето храни. Предлагам Ви и едно примерно меню:
Рано сутрин: кърма или преходно мляко
Сутрешно хранене: попара, кус-кус, каша, овесени ядки и плодов сок
Обяд: бульон,  месно-зеленчуково пюре, варива или зеленчуково пюре с жълтък-редуват се през ден, допълнително предлагане на намачкани, настъргани храни, които могат да се ядат и с пръсти.
Следобедно хранене: каша с плод или млечно-плодов кисел, допълнително предлагане на намачкани плодове, плодов сок, печена закуска на малки хапки след навършени 10 месеца
Вечерно хранене- Постно ястие, допълнително предлагане на храни за ядене с пръсти-намачкан зеленчук, сухар, коричка хляб
Предлагане на зеленчуци и плодове за ядене с пръсти между храненията или заедно с тях.
Порцията на едно хранене може да е около 200 грама. 
Ако детето отказва определени продукти, можете да се опитате да ги предложите в комбинация с желан продукт или да го замените с друг със сходна стойност, но с различен вкус.
Надявам се, че тази информация Ви е полезна.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара