Въпрос от Мюжгян:

Искам да попитам дъщеря ми е на 5 месеца и половина и до сега съм и давала само 2-3 пъти пюре. Да почвам ли да и давам по повече или не? Искам и да попитам кърмя я и я дохранвам с Нан - Нестле. Мога ли да и давам и други храни?

Отговор:
Здравейте, Мюжгян,
Бихте могли да продължите със захранването като постепенно увеличите количеството на твърдата храна до 140-150 грама. Добре е това да е по време на обедното хранене. Ето още някои съвети за храненето на детето Ви:
1.        Препоръчително е въвеждането на нова храна само когато детето е напълно здраво.
2.        Добре е въвеждането на лъжичката в устата на детето да е близо до венците, а не в дълбочина- към гърлото, за да може детето да придвижи храната с език и устни, както и да се избегне вдишването й или повръщане.
3.        Детето трябва да се храни седнало-на столче специално за целта или седнало в скута Ви.
4.        Правилно е постепенно увеличаване всеки ден на количеството на порцията твърда храна, като се започне от ½-1 чаена лъжичка и се стигне  най-много до количество 10 м-където м е броят на месеците, т.е. на 5 месеца 150 гр., на 6 месеца 160 гр и т.н. едновременно с увеличаването на порцията твърда храна се намалява количеството на млякото, като накрая се премине изцяло на захранваща храна. 
5.        Добре е порцията захранващо пюре или каша да се разрежда с мляко, а не чиста вода до консистенция подходяща за консумация от детето. Особено важно е това при децата, които не наддават достатъчно.
6.        Въвеждане само на един продукт през няколко дена –обичайно 5-7 дена е правилният подход. Интервалът е по-дълъг при деца с наследственост за алергия, изявена непоносимост към определени храни, склонност към нестабилни изхождания.
7.        Предлагайте новата храна в началото на храненето, когато детето е най-любопитно и заинтересувано. Не е добър вариант предлагането на нови вкусове когато детето е много гладно, изнервено или сънливо. Въвеждането на нова храна накрая на кърмене или хранене с  мляко за кърмачета също често е неуспешно, защото детето вече е заситено и не проявява естественото си любопитство към нови усещания.
8.        Разнообразявайте едно изместено с твърда храна ядене за около месец, след което преминавайте на следващото заместване, т.е. ако е заместено обедното мляко със захранваща храна, е добре тя да се разнообрази с различни продукти за около 1 месец. След това може да се премине на заместване на следобедно хранене.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара