Въпрос от Radostina Dimitrova:

Здравейте, д-р Панчева, Имам дъщеричка на 6 месеца и проблема, е че наддава много. Всеки месец ми качва по 300-400 гр. На адаптирано мляко е. Вече яде всички пюрета, каши. Проблем ли е, че не наддава и какво бихте ме посъветвали?

Отговор:
Здравейте, госпожо Димитрова,
Разбирам притеснението Ви. Когато децата наддават повече от 500 грама месечно през първите 3 месеца се смята, че това е добро наддаване. Ако Вашето дете е повишавало теглото си по този начин и едва през последните 2 -3 месеца наддаването е спаднало на 300-400 грама, то това не е притеснително, а е нормално. Заедно с това, ако Вие и съпругът Ви сте ниски на ръст, а детето е родено с тегло около или над 3000 гр, е възможно просто детето да наддава според генетичната си предразположеност-т.е. децата на ниски родите наддават по-малко от останалите деца ако са родени с нормално или по-високо от обичайното тегло. Ако обаче тези споменати особености не са в сила, може би ще трябва да се потърси причина за по-ниското наддаване през първите месеци. Чести възможности са инфекции-дихателни или на пикочните пътища, гастроезофагеален рефлукс, непоносимост към определени храни, недобър психоклимат или напрежение в семейството. 
Заедно с това бих искала да обърнете внимание дали храненето на детето е подходящо за възрастта. На 6 месеца обичайно децата са захранени с не повече от 2 захранващи храни-каша и зеленчуково пюре.
Ето линк към подходящи статии:
 
 Ако детето проявява предпочитание към определена храна, бихте могли да я съчетаете с нежелана такава, за да подобрите разнообразието и калоричността. Ако бебето отказва да изяде цялата порция храна, можете да предлагате съответната храна няколко пъти на ден докато стигнете до желаното количество. Можете да увеличавате калоричността като добавяте адаптирано мляко, масло, сметана, месо към храната. 
Надявам се, че някои от тези съвети ще отговарят на Вашите търсения.
Поздрав, 
Д-р Панчева 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара