Въпрос от Сияна Джуркова:

Здравейте. Имам момиченце на осем месеца и искам да ви попитам какви десертчета мога да и приготвям? Мога ли вече да използвам прясно мляко.

Отговор:
Здравейте, Сияна, 
Сигурно вече сте захранили детето си с повечето подходящи за възрастта храни. Ако решите да разнообразите десерта, е добре да имате предвид, че обичайно, той не носи много допълнителни калории. Би било чудесно да използвате повода, за да възпитавате предпочитанията на детето си към здравословни храни. Така например можете да предлагате различни плодове, като първоначално, за да е по-ниска алергогенноста им, можете да го предлагате топлинно обработен- сварен, на пюре, на компот. Има такива подходящи фабрично направени пюрета. Можете да го приготвите и при домашни условия. Подходящи за тази цел са ябълки, круши, кайсии, череши,добавка на моркови, тиква. 
Ако желаете да предлагате прясно млqко, това не е проблем, стига то да е в малки количества, т.е. да не се разчита на него като основна напитка. Не е подходящо да замествате едно хранене изцяло с прясно мляко. Моля, имахте предвид, че ако при детето Ви до този момент не е предлагана никаква форма на мляко за кърмачета или пюре с добавено мляко, би било добре да въведете прясното мляко като отделен продукт- т.е. с постепенно увеличаване на дозата за 5-7 дена. 
Надявам се, че тези съвети ще са Ви от полза. 
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара