Въпрос от Svetla Gaidarova:
Здравейте,
 
синът ми е на 9 месеца. След днешната детска консултация се оказва, че вече трети месец той е 70 см. Тъй като това ме разтревожи, Ви моля да получа отговор за евентуална причина. Възможно ли е да е свързано със заболяване, препоръчително ли е да се направят изследвания и какви? Благподаря Ви предварително за отговора и за отделеното време? Той е много активно, контактно и усмихнато дете. Храни се с апетит.
 
За да добиете представа за неговото развитие,прилагам и данните по месеци.
 
Роден е 3370 гр. и 52 см.
 
4250 - 54.5
 
4850 - 57
 
5380 - 59.5
 
6300 - 63
 
7150 - 65
 
7550 - 66
 
8500 - 70
 
9000 - 70
 
9100 - 70
Отговор:
Здравейте, 
Виждам, че теглото и ръстът на детето Ви отговарят на едно прекрасно развиващо се дете. Наддаването е чудесно, с леко забавяне в последния месец, което може да е за сметка на по-мощното наддаване през предходния месец. Заедно с това, ако детето е станало по-активно и подвижно последния месец, е възможно това също да допринесе за по-ниския прираст. Обичайно забавянето на ръста през кърмаческия период следва забавянето на тегло, а не го предхожда. Освен това в кърмаческа възраст нерядко трудно се мери дължината на детето. Предполагам, че го измервате легнало. Достатъчно е крачето да не се опъне добре, за да има 1-2 см. отклонение от истинската стойност на ръста. А горе-долу това е наддаването на сантиметри за месец в тази възраст.
Ако детето Ви има добър апетит, видимо е добре и наддава така хубаво, както виждам, бих предложила да изчакате един месец, да измерите новите стойности на тегло и ръст и тогава да се помисли за допълнителни изследвания. Вярвам,че на този етап се касае за неточност в измерванията. 
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара