Въпрос от Сияна Кузева:
Здравейте,
Имам следният проблем:
Моят син е почти на 1 г. и отказва да яде храна от лъжица и не пасирана. Пробвах всякакви методи - да се храни сам (нищо не се получава), храна на парчета, хранене с пръсти, потопени сухари в храната, които да ближе, храна в чаша... Оставям го гладен до следващото хранене, но единственото, което се получава е да се изнерви и отврати от всички тези методи.
В крайна сметка яде пасирана храна с биберон. Наистина се чувствам безпомощна в такива ситуации. Бихте ли ме посъветвали как да подходя.
Благодаря предварително!
Отговор:
Здравейте, Сияна,
Разбирам от въпроса Ви, че се касае за дълготраен проблем. В този случай е добре да се опитате да си припомните как е започнало всичко това и дали има предпочитание от детето на определени храни, дали има забавяне на наддаването. Това ще определи дали във Вашия случай има капризен апетит на „злоядо дете“ или се касае за друг проблем касаещ повишена или нарушена чувствителност на органи имащи отношение към храненето. Добре е да се уверите, че при детето Ви няма също някаква друга причина за безапетитие като инфекция, свръхчувствителност към някои от съставките в храната. Това може да уточни група специалисти- педиатър, детски гастроентролог и логопед. 
Преди да посетите, обаче специалистите можете да следвате някои основните принципи в подобна ситуация: Например бихте могли да започнете даване на храни с биберон с все по-твърда консистенция, на все по-едри парченца и през все по-голяма дупка на биберона. Добре е да не се отказвате и ако увеличаването на консистенцията води да негативни реакции от страна на детето да върнете една малка стъпка назад-предлагане на храна както с по-твърда, така и са по-мека консистенция. Добре е да предлагате храната когато детето не е все още много гладно, за да е по-спокойно и да е по-склонно на компромиси. Изберете вкусове, които детето Ви харесва и с които е по-склонно да експериментира. Можете да опитате да въведете и храната като предмет- нека детето пипа, вкусва или рисува с нея, за да я възприеме по различни начини. Същевременно Вие може да предлагате с лъжица от същата храна. 
Ако въпреки това нещата не напредват, ще е добре да се свържете с посочените специалисти. Те биха  могли да Ви посъветват как по-лесно да преминете от умения за „сукане“ към умения за „дъвчене“.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара