Въпрос от Десислава:

Благодаря и аз съм съгласна за плодовете, но не мога да я убедя или накарам да яде плодове. Яде много малко видове (краставици, ягоди и диня) другите дори не иска да опита, или опитва малко и не иска. Как да я накарам?

Може ли разстройството при мен да е свързано с проблеми с панкреаса. Една позната каза че съпруга й имал такива проблеми и изведнъж- сериозни проблеми с панкреаса.
Ходила съм при гастроентеролог, и при психолог- каза че не съм за психиатър, но и не може да ми помогне.

Отговор:

Здравейте, Десислава,
Много добър избор на плодове Добре е да не се принуждава детето да консумира това, което ние вярваме , че е важно, но заедно с това се счита, че можем да се откажем от предлагането едва след като сме опитали 10-12 пъти. При това не е добре да се насилва детето, а просто да се предлага. Заедно с това, понякога децата възприемат по-добре храната, когато тя е въведена и като предмет- т.е. дадена им е възможност да я пипат и усещат и да играят с нея. За целта, дайте на детето купичка с храна, от която давате и за храна, така че то да може да я пипа и усеща, сложете преди това мушама под стола на детето, за да почистите лесно.
Още една възможност за въвеждате на нов вкус храна е да я добавим към предпочитан и познат вкус или да я редуваме с такъв. Така например предлагане на ягоди и кайсии или диня и кайсии е подходящо. Понякога комбинациите може да Ви се сторят доста странни, но не и на детето.
Имайте предвид, че според характера на детето е възможно то да изпитва и страх от нови неща. Особено изразен е този страх между 1 и две години. Нарича се неофобия. Понякога изчакването тези страхове да преминат може да се окаже най-важно.
Надявам се, че някои от тези съвети ще Ви помогне.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара