Въпрос от София Каленова:

Зравейте, имам няколко въпроса,който много ме притесняват като майка - бебенцето ми е на 6 месеца и по препоръка на педиатъра ни започнахме да се захранваме, като до сега кърменето беше основна храна. Като начало започмахме със зеленчуково пюре,и тук идва притеснението ми -кое е наи -доброто за децата купените от пазара продукти или готовите от бурканчетата на които е упоменато че са приготвени от БИОпродукти. Същото се отнася и за плодовите пюрета как е по здравословно да се набавят пресно и да се предлагат така или от бурканче. Благодаря Ви.

Отговор:

Здравейте, София,
Много хубаво е, че сте кърмили детето си по правилата на изкуството и сте захранили в шестия месец. По отношение на храните – тези , които се продават в бурканчета специално предназначени за кърмачета, преминават много стриктен контрол. Можете да сте сигурна, че написаното на етикета напълно отговаря на съдържанието, както и че допълнително е имало грижа за качеството на продуктите преди те да бъдат ползвани за приготвянето на пюретата. Не ми е известно подобен стриктен контрол да има за стоките, които се предоставят на пазара, освен твърдението на търговците, че това е така. Заедно с това подобни стоки не преминават допълнителни изследвания за съдържанието на различни вредни, случайно попаднали вещества в тях, както е с пюретата.
По отношение на плодовите пюрета- препоръчваме топлинно обработени първоначално, а не пресни пюрета, тъй като суровите продукти са с по-висока алергогенност.
Поздрав,
Д-р Панчева 


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара