Въпрос от Пламена:

Здравейте дъщеря ми е на три месеца на консултацията се оказа че е наддала само 500 грама а предишните пъти по 700 и килограм първия месец Излиза че кърмата не и стига и ме карат да и давам добавка, а тя си ака по два пъти на ден и то обилно препълва памперса притесняваме, че е течно и зеленикаво. Да не би да има лактозна непоносимост и малко ли са 500 грама за 3 ти месец Благодаря

Отговор:

Здравейте, Пламена,
Разбирам, че детето Ви се е развивало добре до момента. Наддаване от 700-1000 грама първите месеци е добро. Ако последният месец имате това наддаване, то е долна граница на нормата. Много хубаво е, че детето има по 2 памперса с изпражнения и че редовно (повече от 6 пъти) пълни памперса с урина. Причините за зеленото и течно изхождане могат да са различни, като една от тях е дразнене на храносмилателния тракт от съставки на кърмата, в това число лактоза, белтъка на кравето мляко и други храни от диетата на майката, които неминуемо преминават в кърмата. Добре е в тази ситуация да се провери и дали няма носителство за някои бактерии в храносмилателния тракт на детето чрез провеждане на микробиологично изследване на фекална проба. Така или иначе явно това не причинява дискомфорт на детето и не е необходимо да търсим много старателно причината.
На този етап бих предложила да се опитате да направите кърмата си малко повече като предлагате на детето да суче по-често, да масажирате гърдите си при сукане, особено ако кърмата намалее, да сменяте различни пози на една гърда по време на едно сукане, за да може бебето да изсуче по-голяма част от образуваната кърма и да не пропускате да предлагате при всяко сукане и другата гърда след като първата се изпразни добре.

 

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара