Въпрос от Татяна Иванова:

Здравейте.Имам момченце на един месец, поради недостиг на кърма се налага да го дохранвам. Искам да ме посъветвате кое адаптирано мляко да избера като марка. Mерси.

Отговор:

Здравейте, Татяна,
Изборът на мляко за кърмачета зависи от много фактори. По-важно в случая е дали ще се избере стандартно мляко или по-специална формула. Ако например в семейството Ви има данни за алергия-от Ваша страна или от страна на таткото, е добре да предлагате като добавка формулите НА, т.е. НАН ХА, Фризо ХА, Аптамил ХА и др. Ако детето има склонност да повръща за предпочитане са антирефлуксните формули като Аптамил АР, Фризовом, НАН АР. Ако детето има склонност към запек, диария, за препоръчване са също някои по-специални формули. Ще е добре да се посъветвате с личния лекар или с педиатър с опит в детското хранене или гастроентерология кое е най-подходящото за Вашето детето мляко.
От друга страна добре е в тази възраст, на която е детето Ви да се постараете да интензивифицирате кърменето, защото има възможност кърмата Ви да се увеличи като количество и да не се налага даване на добавка. За тази цел слагайте детето по-често на гърда, кърмете го на всеки 1-2 часа денем, 2-3 часа нощем, но винаги, когато детето покаже ранни симптоми на глад. Не забравяйте да предлагате както първата гърда до край, така и втората. Доизцеждайте гърдите си след сукане като можете да продължите цеденето още 1-3 минути на „сухо“, т.е. без да капе кърма, за да „научите“ гърдите си да произвеждат повече мляко. Бихте могли да се съвржете и с консултант по кърмене от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ , който да Ви даде подходящ съвет във Вашия случай.
http://www.podkrepazakarmene.com/
Ако се постараете да направите това, може да не се наложи да избирате мляко за кърмачета.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара