Въпрос от Виолета Кехайова:

Здравейте! Благодаря Ви, че ви има. Толкова пъти сте успявали да ме успокоите макар и по имейл, или чрез лекциите Ви онлайн. :-)

Сега имам един малко необичаен въпрос...Имам дъщеря която вече е на 11 месеца. Когато беше на 2,5 месеца й откриха АБКМ и е доказана при алерголог в София. Тя се изразяваше с диария, кисел мириз, слуз и капки кръв. По съвет на алерголога и гастроентеролога трябваше да минем на Аптамил АДЦ. Обаче от него й се увеличаваше диарията, затова ми препоръчаха АЛЛ 110 на Нестле и нещата се стабилизираха. На 4,5 месеца започнах и захранване с оризова каша. Тогава постепенно въведохме картоф, тиквичка, морков. Когато й дадох тиква и след това тиква с пуешко отново започна диария и ми казаха, че явно има непоносимост и към тиква (тогава беше на 6 месеца) и с лекарства и запичаща храна отново овладяхме положението. Допреди 1 месец, когато навърши 10 месеца по препоръка на педиатъра въведох козе сирене и на другия ден отново диария, пробвах след няколко дена домат, и пак, и след няколко дена жълтък, и пак, грозде, и т.н... в продължение на цял месец. Сега ми казаха да спра АЛЛ 110 защото се съмняват да не би диарията да не е от новите храни, а от млякото, което било на основата на кравето мляко.
Сега започнах с безмлечни каши, зеленчуците които сме въвели и месата (заешко и пуешко) и това дете не мога да го спра да яде. Когато беше на мляко, допреди седмица имаше 5 хранения по около 150 мл, а сега има 5 хранения по 270-290 гр.... Вече няма диария, а точно обратното. Ака на барабонки, обаче по 4-5 пъти на ден. Не зная това запек ли е, или е нормално. Преди когато ядеше по-малко беше по 1-2 на ден (когато изхожданията бяха нормални). Досега на месец е качвала по 200-500 гр, но мисля че сега ще е повече, след като си хапва повече.
Не знам как да процедирам вече. Лекарят ми каза, че щом няма диария е добре. Ама така ли е, изхожданията след всяко хранене нормални ли са?
Досега тя е консумирала само запичащи и безмлечни храни, така ли да продължаваме? Това, че не яде млечни, проблем ли е?

Благодаря Ви предварително!

Отговор:

Здравейте,
Разбирам притеснението Ви. Явно доста неща са се случили до момента и Вие сте ги преодоляли добре. Виждам, че Ви е поставена диагноза АБКМ и при спиране на млякото, състоянието се е подобрило. Възможно е в този период детето Ви да има повече изхождания във връзка с по-голямото количество храна, която приема и поради това, че по-дълго време преди това е било с разстройство. Обичайно при подобни продължителни диарии е възможно чревният тракт да се раздразни и изхожданията за известно време да бъдат по-чести. Предполагам, че запичащите храни, които избирате са причина за по-твърдата консистенция. Би било добре в тази ситуация да се прецени дали да не се включи отново хипоалергичното мляк, което сте приемали преди време, за да има при детето изтоник на калций и животински белтъчини, какъвто е млякото. Можеби ще е добре да прокоментирате тези идеи с проследяващия Ви лекар преди да предприемете нова стъпка.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара