Въпрос от Виолета Радостинова:

Здравейте!
Дъщеря ми е на 11 месеца и от близо месец отказва да пие адаптирано мляко АЛЛ 110. Тя е с алергия към кравето мляко и хронична диария. Откакто съм й го спряла изхожданията й се стабилизираха. Може ли да я караме без мляко?
С козе подквасено кисело мляко мога ли да я захранвам при положение, че даде реакция от козе сирене преди месец?
За толкова малки деца могат ли допълнително да се набавят витамини, тъй като знам, че млякото е основен източник на калций?

Отговор:

Здравейте, Виолета,
Разбирам затруднението Ви. Заедно с това имайте предвид, че децата с алергия към белтъците на кравето мляко (АБКМ) не се повлияват добре от Ал 110, защото това е безлактозно мляко ( т.е. без въглехидрата лактоза), а не хидролизатно ( т.е. с хидролизирани белтъци). Ако квалифициран специалист гастроентеролог или алерголог е поставил диагнозата АБКМ, той би препоръчал хидролизатно мляко, което да подобри състоянието, а не безлактозно. Това, че детето Ви пие Ал 110 поставя пред мен доста неясни въпроси... Ако детето Ви е добре за момента, ще е добре да се изясни точно каква е ситуацията. Децата имат нужда от мляко преди навършването на една годинка и количеството, което трябва да има се предл;ага предвид основно калция, и пълноцените белтъци е 300-500г на ден. Козето мляко не е добръ заместител, тъй като по състав то прилича повече на кравето мляко, отколкото на кърмата и адаптираното мляко и при консумацията му, детето Ви ще усвоява недобре желязото. Нещо повече- съставът на белтъка е близък до този на кравето мляко и ако детето Ви има АБКМ, има шанс то да прояви реакция и към козето мляко. Разбира се всичко казано дотук е добре да се изкоментира със специлиаст детски гастроентеролог или алерголог с опит в областта на хранителните алергии, за да се вземе най-правилното решение за храненето на детето Ви. Останалото поведение би било рисково със здравето на детето Ви.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара