Въпрос от Десислава:

Здравейте, какво трябва да се направи, ако детето се задави с храна или с течност? Бебето ми е на 8 м. Днес се задави с кора на ябълка, закашля се за момент и повърна, може би това е защитна реакция? Какво да правя ако не може да диша?

Отговор:

Здравейте, Десислава,
За да се избегне задавяне, добре е на детето да се дават храни с консистенция, която е подходяща за възрастта. Така например дете на 8 месеца може да приема намачкани меки плодове или добре настъргани по-твърди плодове. На 10 месеца може да приема сварен картоф, морков, коричка хляб, които се побират в ръчичките на детето. Цели или счукани ядки е добре да се избягват до поне 3-4 годишна възраст. Хубаво би било на детето д асе създаде навик да се храни на едно място, седнало, а не да обикля стаята докато някой му слага нещо в устата. Шансът за задавяне е по-голям, когато детето се спъне разхождайки се с храна в ръката.
В случаите, когато има задавяне е добре да приведете горната част на тялото на детето напред до 30 градуса и да потупате леко с ръка между лопатките. Ако задавянето е по-сериозно може да сложите детето с корем надолу, опряно върху коляното Ви и също да го потупате между лопатките. При още по-сериозно задавяне, при много малки деца е допустимо дори да се хване детето за краката и да се обърне с главата надолу като леко се тръсне.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара