Въпрос от Христина Трифонова:

Здравейте,
Малката ми принцеса има алергия към белтъка на кравето мляко или поне така казва нашата педиатърка. Kак мога да разбера дали наистина е така?

Отговор:

Здравейте,
Безспорно поставяте въпрос, който вълнува много родители. Заедно с това поставянето на диагнозата и лечението на хранителната алергия, в частност алергията към белтъка на кравето мляко е обект на внимание от цял дял от медицината.
При алергия към белтъка на кравето мляко се касае за имунологично опосредствана свръхреакция спрямо белтъка на кравето мляко. Клиничната изява е изключително многолика. Диагнозата е клинична и зависи от познанията и опитността на специалиста, който диагностицира заболяването. Реакцията към белтъка на кравето млако може да се появи както веднага след консумацията на първата порция краве мляко, така и дни-седмица, дори до 2 седмици след въвеждането му. Изявата на тази алергия може да е от страна на всички органи и системи. Може да е от страна на кожата (например уртикариален обрив) ,така от страна на дихателната система (например обилна секреция от носа, кихане,кашлица, недостиг на въздух, свиркащо дишане), така от страна на храносмилателния тракт (гадене, повръщане, диария, кървави изхождания). Възможни са реакции и от страна на очите, сърдечно-съдовата система, костно-мускулната система и др.
Диагнозата се поставя след внимателно събиране на информация за наличието на наследственост за алергии, връзката на симптомите на заболяването с приема на краве мляко (косвено или директно). Понякога, по преценка на специалиста, се правят допълнителни имунологични изследвания, но това не е задължително. Тези тестове не са 100% чувствителни и специфични. Според възрастта на детето се предприема кожно тестуване- скарификационни (с драскане върху кожата)и прик проби (с боцване на кожата). Според световните протоколи, след затихване на симптомите, при несигурна диагноза, се прави и провокационна проба с даване на краве мляко. Подобна провокация се прави в болница, поради високия риск от усложнение.
Надявам се, че тази информация Ви е полезна.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара