Въпрос от Йорданка Димитрова:

Здравейте, мен лично ме интересува, как да отбия детето си от кърмене. На година и 9 месеца е и искам вече да го отбия, той суче непрекъснато, така и заспива. Нощем като се пробуди пак си търси, за да може да заспи, не иска да пие мляко в шише и направо не знам как да го отбия. Понеже скоро ще тръгва и на ясла и предполагам ще му е трудно най-вече с заспиването. Ако можете да ме посъветвате, ще съм много благодарна. 

Отговор:

"Здравейте, Йорданке,

Чудесно е, че сте успяла толкова дълго време да кърмите детето си. Обичайно около 1,5 години, детето започва да суче много интензивно, още повече нощем ако през деня не е успяло да се нахрани достатъчно добре. Мога да Ви предложа няколко неща, за да отбиете детето. Първо е добре да му поговорите за това, колко то е пораснало и колко важно е вече мама да си почине и спре да дава кърма на детето. Малко или много децата на тази възраст разбират, поне малко от обясненията Ви. Добре е да се постараете да предлагате кърма през деня все по-рядко. Може да се наложи да помолите друг близък в семейството за помощ-нека той занимава повече детето от Вас. Обичайно децата не свързват необходимостта от сукане с други близки освен с Вас. Понякога отправяме съвет мама да се превърне в подвижна мишена, така че да не се налага при всяко доближаване до детето да се предлага кърма. Добре е вечер детето да се приспива от друг възрастен. 
Дори тези подходи да не са успешно първоначално, обичайно децата в яслата забравят за необходимостта да сучат, докато не се върнат у дома и не видят мама.
 
Поздрав, 
 
Д-р Панчева"

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара