Въпрос от mirkati:
Здравейте! Нямах възможност да задам въпрос до 18,45ч. но в случай че е възможно сега да прочете запитването ми, то питането ми е следното:
 
Бебето ми е на 10 месеца, захранено, без алергии, но както споменахте и Вие преди минута, предпочита месни пюрета пред зеленчукови или плодови. Последните почти отказва дори. Пробвала съм да съм настоятелна, предлагам много внимателно всички храни. Струва ми се, че освен вкусови претенции, детето ми умишлено не желае да яде зеленчуци, т.е. като на инат понякога стиска уста. Пада си леко злояда, не харесва да хапва всичко, а за мен е много важно, особено в тази й възраст. Как бих могла да я привлека към всякакъв вид храна? Как, да речем, да я накарам да харесва всякакви зеленчуци и плодове, които са ужасно важни за развитието/.? Благодаря за отговора!
Отговор:
Здравейте, 
Нерядко децата проявяват предпочитания към определени храни и хранителни групи. На този етап месото е важна съставка в храната и е хубаво, че дето го консумира с охота. Ако искате да въведете други вкусове, можете да се опитате да предлагате познатите и обичани такива в комбинация с новите и нежелани- дори комбинациите да Ви се струват странни- например ябълка с месо, сливи с телешко и други. . Ако предоставяте възможност на детето да се храни заедно с цялото семейство, това също ще помогне. Така то може да протегне ръчичка към нещо интересно на масата и да си вземе една „щипка“-т.е. т. нар. микро доза. Насилването няма да свърши работа. Постоянното предлагане на една ръка разстояние на подходящи продукти, е по-ефективно. За да приемете, че определен вкус не се харесва, трябва да го предложите 6-7 пъти, защото нерядко първата реакция е негативна. Добре е и Вашата естествена реакция на отчаяние да бъде потисната или намалена, защото децата усещат, когато са недоволни от тях и затвърждават този си „инат“. Опитайте се да подкрепяте всеки малък успех с галене и милувки и да пренебрегвате и не забелязвате неуспехите. 
Следвайте сигналите на детето и ако се окаже, че то предпочита ябълка и отказва круша,. наблегнете на ябълката.
В края на краищата не всички големи хора се хранят с всичко полезно.
Поздрав,
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара