Въпрос от Radina 86:

Според Вас кога трябва да започне захранването на бебе на изключително кърмене, склонно към алергии? И кои са най-подходящите храни с които може да се стартира? Благодаря!

Отговор:

Здравейте, Радина,
Благодаря Ви за въпроса. Той вълнува много родители и е въпрос, на който често се търси отговор.
Според Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене. независимо от наследствеността на детето и предразположеността към различни заболявания-било то алергии, целиакия или други, захранването е препоръчително да стане във възрастта между 17 и 26 седмици. Съзряването на храносмилателния тракт, бъ бреците и нервната система се случва едновременно. Поради това се счита, че посоченият период е най-подходящия момент за въвеждането на храни различни от млякото. Като добър ориентир ни служат т.нар. симптоми на готовност-възможността на детето да седи с малко помощ, проявата на интерес към храната на възрастните-проследяване на лъжицата, примляскване при хранене. Критерий за подходяща зрялост е и възможността за изливане на съдържимото от лъжица в устичката на детето без то да я засмуква.
Ако при Вашето дете има уточнен алерген, който се свързва с алергични прояви, би било добре той да се избягва първите 3-6 месеца на захранването. Наличието на алерген, обаче не означава отлагане на захранването, а по-скоро подходящ избор на захранващи храни. Ако изпитвате притеснение, въпреки това, можете да се консултирате със специалист-педиатър, алерголог, гастроентеролог.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара