Въпрос от baseinik:

Здравейте,
Бихте ли ни посъветвали ние майките на смесено хранене на дечица 3-4 месеца с какви храни / добавки / да подсилим имунитета на дечицата през зимните месеци ?
Друго въпросче е свързано с дечицата на 4 години, които често си обменят всевъзможни вируси в детската градина.С какви храни и добавки да подпомогнем имунитета им?
Благодаря Ви предварително!

Отговор:

Здравейте,
Благодаря за милото писмо и за споделената радост от инициативата.
А ето и моя отговор на въпросите Ви:
Истина е, че ни се иска да предпазим малкото дете от много възможни неприятности, в това число и от инфекции. Заедно с това е хубаво да знаем, че най-добрата защита за него във възрастта 4-5 месеца е кърмата. Тя съдържа най-добрата имунна защита подходяща за детето, която е нагодена по безупречен начин към неговите нужди. Така, че, ако се постараете да продължите да го кърмите, това ще е най-важното за неговия имунитет. Не бих предложила в тази възраст, при дете с нормално развитие и без данни за тежки инфекции до момента да се прави някаква допълнителна имуностимулация. Една от причините е, че не винаги е известен ефектът от хранителни добавки давани в толкова ранна възраст.
А ето и съвета ми за детенцето на 4 години- най-важно за неговия имунитет е то да се храни здравословно, с чест прием на пресни плодове и зеленчуци. Здравослосното хранене включва многкратно хранене-5-6 кратно, прием на плодове и зеленчуци при всяко хранене и като междинни закуски. Когато предлагането на храна и свежи плодове и зеленчуци е начесто, разнообразно е и е на малки порции -дори от 1- 2 парченца, детето Ви ще получава достатъчно витамини и то в най-добре усвоимата форма. Така няма да се налага да му давате хранителни добавки с неясна усвояемост.
Друго важно нещо за имунитета на детето е закаляването-правенето на въздушни, слънчеви бани, закаляване чрез водни процедури. Имайте предвид, че тези закаляващи процедури е добре да се правят с постепенно удължаване на времето за закаляване и индивидуално подхождане според детето Ви.
Третото важно е детето да бъде двигателно активно-да се движи поне 1 1/2-2 часа на ден активно движение-в това число ходене, бягане, игра с топка, скачане. Подобен начин на живто е здравословен и индиректно повишава имунната защита на детето.
Дано тези съвети са Ви от полза.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара