Въпрос от Мая Лучева:

Синът ми е на 10 месеца, все още кърмя. Не иска да пие вода, зная, че поема от кърмата вода, но се притеснявам. Да уточня, че не ползваме биберона...мъча се с лъжичка и понякога успявам да му дам, друг път е пълен провал. Поради тази причина и сокчета не му давам. Как да го накарам да започне да пие вода.

Отговор:

Здравейте,

Много хубаво е, че продължвате да кърмите. Ако Вие и детето се чувствате добре, можете да продължите да го правите поне до края на годината.
Истина е, че децата, които са захранени имат нужда от допълнително вода. В този смисъм, ако Вие го кърмите все още на поискване, можеби ще е добре да ограничите свободния прием на кърма, за да му дадете възможност да ожаднее. Най-добрият момент за предлагане на вода е след храненето с пюре или каша. Понякога може да се направи проба и нощем- с биберон, докато детето е полусъбудено. Бихте могли да му предложите вода с чашка, с биберон, с чаша с накрайник, дори с пипета или капкомер, както и сламка под формата на игра: запушвате свободния край на потопена във вода сламка и изливате съдържимото в устичката на детето. За да отчетете ефекта на това, което правите, обаче би било добре да го повторите поне 6-7 пъти, без да насилвате детето. Постарайте се да направите игра от всичко това и да не коментирате и проявявате негативните си чувства във връзка с тази трудност пред детето. Осен това, имайте предвид, че ако имате нощни кърмения все още, най-вероятно детето утолява жадата си с тях. Във всеки един случай е добре, обаче да се постараете да му давате и по описания начин вода, за д а се научи, че тя се приема по наччин различен от кърменето.
Ако желаете, опитайте някои от тези неща и ни пишете отново.
Пожелавам Ви успех. Ако мога да помогна с нещо друго, моля споделете.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара