Въпрос от Борислава:

Здравейте!
В 31 седмица съм, очаквам бебче скоро. Напълно ново е всичко за мен. Чета много, но има неща, които все още не разбирам и не мога да взема решение за тях. Конкретно става въпрос за ваксините. Вече три седмици чета ужасни неща за тях и влиянието им над децата. Много доктори говорят за това колко са вредни и как не помагат на децата ни. Моите лекари тук не ми обясняват тези неща! Как мога да взема решение дали да бия ваксини на детето си или да се откажа напълно от тях? Имам нужда от много отговори, тъй като това ми звучи много страшно и е важно за здравето на детето ми. Не искам докторите ми да ме лъжат и да се опитват да ме убедят да бия ваксините! Интересува ме и какви са процентите на фатални случаи при ваксинирани и при не ваксинирани деца? Кой в България може да ми отговори честно за или против ваксините и как мога да се откажа от тях, ако все пак реша?
Ще ви бъда много благодарна, ако обърнете повече внимание на случая ми, защото повечето пъти когато съм търсила отговори съм получавала това - всичко се прави за пари, никой доктор не се интересува какво се случва с тялото на детето ти!

Отговор:

Здравейте, Борислава,
Разбирам объркването Ви. Наистина доста и противоречива е информацията, която се публикува в интернет. Заедно с това болшинството от източниците са непроверени и е невъзможно да бъдат проверени. Поради тази причина може да се твърди буквално всичко. Не вярвам в нарочната конспирация срещу децата и заедно с това наблюдавам официални публикации в тази област.
Периодично се наблюдават разгръщане на тежки инфекции, срещу които има задължителни ваксини в случаите, в които подобни ваксини не се слагат. На този етап, бих предложила да се основаваме на информация от официални източници, според които очакваните реакции след задължителните ваксинации в нашата страна са следните:
В повечето случаи ваксините не причиняват странични реакции освен плач у детето от болката при самото инжектиране.
Лека реакция: Зачервяване, подуване и чувствителност на мястото на инжекцията могат да се появят като лека реакция от инжекцията и не изискват специално лечение. Може да се облекчат с хладен компрес и намаляват по-бързо ако детето движи повече съответния крак или ръка.
Средно тежка реакция: Повишаване на температура, общо неразположение, които продължават 2-3 дни.
Тежки странични реакции: алергична реакция, висока температура или гърч са редки и обичайно възникват веднага или няколко часа след инжекцията.
След ваксина срещу морбили, паротит и рубеола реакциите може да се появят след 7 до 12 дена. Освен описаните е възможно и поява на обрив, подуване на слюнчените жлези и ставите.
Ако някоя странична реакция продължава повече от описаното или се влошава с времето е добре роднините на детето да се свържат с личния лекар, който от своя страна е задължен да докладва за тази реакция в РИОКОЗ, а също и подобна информация може да се изпраща до ИАЛ и МЗ. Роднините биха могли също директно да се свържат с тези институции. Там се събират и обобщават данните за тези реакции и ако има опасност от тежки реакции от някоя ваксина, по-нататъшни стъпки се предприемат напълно отговорно.
Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара