Въпрос от Милка Калчева - Кисимова:
Здравейте !
Какво е вашето мнение за ваксината Ротарикс? Трябва ли да бъде поставена и не са ли прекалено рисковани нежеланите реакции в частност преплитането на червата /инвагинация/?
Благодаря предварително !
Отговор:
Здравейте, Милка,
Ротавирусната инфекция е най-честата причина за тежък гастроентерит при бебата и деца до 5 годишна възраст. Честотата й е висока в зимния период и е най-честата инфекциозна причина за постъпване в болница при гастротентерит. Тя е наложена ваксина в света и на този етап не се свързва с тежки странични ефекти. Описаното от Вас е било обект на проучване във връзка с по-стар вариант на ваксината. Специални наблюдения са били направени във връзка с приложението на съвременната ваксина-Ротарикс и чревна непроходимост (инвагинация) при 63 225 бебета в Латинска Америка и Финландия. Не е установена разлика в честотата на това рядко усложнение при тези приемали ваксината и при тези, при които тя не е  прилагана. Честотата на чревната непроходимост е била 6 случая на 31 000 бебета.   
 
Приложението на самата ваксина е лесно. Приема се през устата, на капки в 2 дози, т.е. не се налага убождане. Първата доза може да се даде след навършване на 6-седмична възраст, а втората – не по-рано от 4 седмици след първата. Приемът на Ротарикс може да съвпадне със задължителните ваксинации за ДТК, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В и пневмокок и така курсът на ваксинация може да бъде завършен на 3-месечна възраст, за да се осигури ранна защита срещу ротавирусен гастроентерит.
 
Ваксината е напълно съвместима с другите ваксини, включени в имунизационния календар. Осигурява защита срещу острия ротавирусен гастроентерит, който протича с повръщане, диария и бързо обезводняване, което може да се окаже животозастрашаващо при децата до 5 годишна възраст. Според проучванията ваксината предпазва от приемане в болница и от тежко протичане на болестта.
 
В моята практика обръщам внимание на важността й при изкуствено хранени деца. 
 
Поздрави,
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара