Въпрос от Диляна:

Здравейте,
Бебчето ми е на два месеца и 5 дни. Тъй като има много колики и постоянно се превива и плаче до посиняване дори и докато се храни, на 09.09.2013г. пуснахме изследвания на фекална маса и се установи наличие на бактерията клипсиела. По предписание на педиатърката сега давам два пробиотика, за да се преборят с бактерията. Според докторката не трябва да се слагат ваксини на бебето докато изследванията не покажат, че бактерията вече я няма.
Моля Ви за Вашето мнение по въпроса. Трябва ли да се изчака и да не се поставят задължителните ваксини на бебчето? Моля Ви и за мнение относно въпросната бактерия.

Отговор:

Здравейте,
Разбирам притеснението Ви относно неспокойствието на детето Ви. Заедно с това държа да Ви успокоя, че бактерият, който е изолиран от фекална проба на детето Ви не е много опасен. Той е по скоро показател за това, че в чревния тракт на детето има нарушено равновесие между благоприятна и неблагоприятна чревна флора- т. нар. дисбиоза. Много хубаво е, че личният лекар Ви е предписал пробиотично лечение. Вярвам, че то ще спомогне за преодоляване на този дискомфорт. Наличието на този бактерий не е категорично противопоказание за ваксинация, но ако личния лекар е преценил, че състоянието на детето е нарушено от тази дисбиоза и че детето ще понесе по-тежко поредната ваксина, подходящо е отлагането с няколко дни или седмици.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара