Въпрос от Любов Добрева:

1. Защо въпреки ваксината, се наблюдават случаи на отит?

2. Как могат да се облекчат симптомите на отит и кога да се потърси лекар?

3. Това, че един от родителите често е боледувал от отит като дете, предпоставка ли е за унаследяване при детето?

Отговор:

Здравейте,

 
1.        Защо въпреки ваксината, се наблюдават случаи на отит?
Причинителите на отит са различни. Най-често това са няколко бактерия -Streptococcus pneumoniae и Haemophilus  influenzae (нетипизируем)- заедно до 80%, Moraxella catarrhalis (3-20%) и S. pyogenes (1-5%), а в около 20% от случаите причинителите са вируси (коронавируси, респираторни синцитиални вируси и аденовируси) и при около 65% като ко-инфекция на вируси с бактериални патогени. Пневмококовата ваксина Синфлорикс, която се прилага по имунизационен календар в България, защитава децата от Streptococcus pneumoniae и частично от Haemophilus  influenza(нетипизируем), като осигурява най-високата защита от отити чрез ваксина, но предпазва децата само от най-честите причинители на отит.
 
2.        Как могат да се облекчат симптомите на отит и кога да се потърси лекар?
Симптомите на отит може малко да се различават, според причинителя, като има случаи на остър отит без болка, а инфекцията с Str. Pneumoniaе протича с по-висока температура и по-силна болка; инфекцията с Haemophilus influenzaе  (нетипизируем) често се съпътства с конюнктивит.
При всяко положение, когато отитът засяга деца, веднага трябва да се направи консултация с лекар, защото причинителите на отит (напр. Str. Pneumoniaе), могат да причинят и други инфекции като менингит. Симптоматичната терапия засяга намаляване на болката и температурата: парацетамол и нестероидни противовъзпалителни медикаменти и капки в ухото с аналгетици.
Лечението се извършва чрез антибиотична терапия, но според възрастта на детето тя може да започне незабавно или да се изчака. При дете под 6м – незабавна антибиотична терапия, при дете между 6 и 24м, АБ се започва при остро протичащо заболяване и температура над39 градуса, като при деца над 24м, може да има изчаквателно поведение и наблюдение, съпътствано от редовни контролни прегледи и при информирани и кооперативни родители.
 
 
3.        Това, че един от родителите често е боледувал от отит като дете, предпоставка ли е за унаследяване при детето?
Не, причината за поява на остро възпаление на ухото е свързана с резидентната флора, колонизираща назофаринкса. Децата, посещаващи детски градини и ясли, са значително по- често боледуващи от останалите. При тях назофарингеалната колонизация е между 30 и 80%. Над 30% от кърмачетата са носители на Haemophilus influenzaе  (нетипизируем)  през първата година от живота си.
 
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара