Въпрос от Петя:

Здравейте! Имаме направена ваксина Ротарикс - 1ви прием на 3 месеца, 2ри прием след 50 дни поради отсъствие по болест на педиатърката. Уверяваше ме, че не проблем, но днес я чух да съветва друга майка на консултацията, че 2ри прием е след 1 месец. Това е скъпа ваксина и много държах да я направим дори по- рано, но тя каза, че е рано, малък е, поне 3 месеца да направи. И не ми се иска още дълго да ме гложди съмнението, че са хвърлени пари на вятъра, а аз да си мисля, че сме изпълнили успешен прием на 2те дози.

Моля за яснота - ефективен ли е такъв курс на ваксинация с Ротарикс с интервал 50 дни между 2та приема?
Отговор:

Поздравления за това, че обръщате внимание на имунизационните схеми на  ваксините и максимално се придържате към тях. Съгласно имунизационната схема на ваксината Rotarix се поставят 2 дози с минимален интервал от 4 седмици между дозите, като е важно имунизационния курс да завърши най-късно до 6-я месец.

Ето цитат от листовката на ваксината: „На Вашето дете ще бъдат приложени две дози от ваксината. За приема на всяка доза ще бъде необходимо отделно посещение при лекаря, като между двете дози трябва да има интервал от най-малко 4 седмици. Първата доза може да се приложи след навършване на 6-седмична възраст. Двете дози ваксина трябва да се приложат до навършване на 24 седмици, като за предпочитане е курсът на ваксинация да бъде завършен до навършване на 16-седмична възраст”. http://apteka.framar.bg/30012893/%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%81-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-1-%D0%BC%D0%BB-glaxosmithkline
Няма за какво да се безпокоите, Вашето бебе има правилно завършен имунизационен курс и е защитено от най-тежките последици на ротавирусните гастроентерити, които се появяват най-често при децата на възраст  между 6 и 24 месеца.
 
Редактор,  
 
Dechko.bg

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара