Въпрос от Crafty:

Здравейте,
Мен ме интересува, дали е удачно да се слагат ваксини на бебе, при условие че в семейството и при роднините повечето от членовете имат сериозни алергични реакции и автоимунни заболявания? Дали в такъв случай не е по-добре ваксините да бъдат поне отложени във времето, за да не се отключи някакъв подобен проблем?
Благодаря!

Отговор:

Здравейте,
Повечето ваксини се прилагат на новороденото още през първата година от живота му, защото тогава то е най-уязвимо и следва да бъде максимално защитено. За всяка отделна ваксина са изследвани и изброени случаите, когато не се препоръчва поставянето и при хора с конкретно автоимунно или друго заболяване.
При наличие на алергична реакция към някоя от съставките на ваксината, Вашият лекар следва при приложението на следващите дози от същата ваксина да следва определен алгоритъм, но преди това е препоръчително алерголог да потвърди, че наистина е наблюдавана алергична реакция към съставка на ваксината. Плашещата за всяка майка, а и лекар, анафилактична реакция, е със статистическа вероятност от 1 на 1 000 000 случая.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара