Въпрос от chugra:

Здравейте,
Интересува ме защо на новородени се слага ваксина срещу хепатит Б, след като рисковите групи за този вирус са хората с безразборен сексуален живот и венозните наркомани? Т.е. как едно бебе влиза в някоя от тези групи? Изключвам случаи, в които майката е носител на вируса. Мерси!

Отговор:

Здравейте,
Хепатит В ваксината се поставя още в родилния дом, защото хепатит В е изключително сериозно заболяване, което в 90% от случаите при малки деца води до хронифициране на инфекцията, което може да доведе до цироза, първичен рак на черния дроб, или дори смърт.
В България носителте на хепатит В и С са около 450 000 души, а вирусът на хепатит В се предава, не само чрез кръв, но и чрез всички телесни течности, включително пот, сълзи, урина и т.н. Заразяване може да стане и в зъболекарски кабинет, в случай, че уредите не са стерилизирани. Самият вирус е много устойчив на външна среда (на стайна температура е жив 6 месеца), така че заразяването е наистина много лесно.
Фактът, че от въвеждането на масова, организирана имунизация срещу хепатит Б на новородените, смъртността и заболяемостта са намалели с над 90% в имунизираните кохорти, е достатъчно показателен за действието на ваксината. Пълните данни можете да намерите тук http://www.parliament.bg/pub/cW/20120712095902Viral%20hepatitis%20prevention%20in%20Bulgaria%202012_FINAL.pdf. Добре е да се обърне внимание върху факта, че подобни резултати са възможни само благодарение на постигане оптималния имунизационен обхват, който при тази имунизация е над 95 % (за периода на прилагането и).


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара