Въпрос от Мишолина :) :

Моля д-р Ралчева да обясни смисъла от ваксинацията по принцип, както и "пътя" на една ваксина - колко време се тества, какъв период от време трябва, за да се пусне на пазара и еднакви ли са ваксините по света и у нас?
- еднакви ли са като съдържание в имунизационния календар / като брой антигени/
- еднакви ли са като безопасност - можем ли да гарантираме, че една ваксина срещу хепатит Б, например е същата тук, каквато се поставя и във Франция, Германия, Белгия и т.н.

Отговор:

Здравейте,
Първите ваксини се появяват в началото на 19в и оттогава е извървян дълъг път към съвременните ваксини, с които разполагаме. Смисълът на ваксините е да предпазят човечеството от множество страшни заболявания с изключително сериозни последици. Факт е, че благодарение на ваксините, много от хората дори и не знаят какви са възможните последиците от полиомиелит, как се чупят костите по време на гърч от тетанус и то докато детето е в пълно съзнание, що е то едра шарка и т.н. и т.н.

Тъй като ваксините се поставят на здрави хора, то от първостепенно внимание за здравните власти са проучванията, които показват безопасността и ефикасността на прилаганите ваксини. Преди да получи разрешение за употреба всеки медикамент /ваксина минава през няколко фази на проучвания (около 10-15г). Едва след като се докаже неговата ефикасност и безопасност, той може да получи разрешение за употреба на пазара. Дори и тогава, здравните власти продължават да следят за поява на евентуални нежелани реакции. Тези данни се обобщават в регистри и се проследява наличието на причинно-следствена връзка за всеки докладван случай, с цел да се сведе до минимум рискът от поява на сериозна нежелана реакция.

Еднакви ли са имунизационните календари – Не, но са сходни. Българският имунизационен календар, бе последно осъвременен през 2010 г. и е в синхрон с множество други европейски имунизационни календари.

Еднакви ли са като безопасност – Да! Всяка ваксина, която е получила разрешение за употреба и се прилага на пазара е достатъчно проучена и безопасна. Ваксините, които се прилагат в България са същите, които се поставят и във всички други страни в света – от Белгия до Африка.

Всяка държава на базата на здравната си политика, взима решение с коя/кои марки ваксини за конкретно заболяване да работи, но изборът е винаги между получили разрешение за употреба ваксини, което означава, че са доказано ефикасни,безопасни и осигуряват необходимия имунитет.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара