Въпрос от Radina 86 :

Здравейте, др. Ралчева.
Искам да попитам кой носи отговорност ако едно бебе или дете получи необратими, негативни странични реакции в следствие на задължителната имунизация. Моля отговора ви да не включва-това се случва много рядко,вероятността е 1 на милион или възможността е 1/100%, защото когато се случи за майката това са всичките 100%!!! Защо продължава тази диктатура от страна на държавата-"имунизирай инъче няма да допуснем детето ти до детските заведения и ще ти спрем мижавите детски надбавки"? Аз също искам да задам въпроса ,защо не ме предупредиха в родилния дом, че ще бодът дъщеря ми и то с БЦЖ дето е спряна в много др.страни? Защо когато не изпълнявам задълженията поставени от държавата , санкционират и мен и детето ми, а когато държавата не си изпълнява нейните задължения си трае?! Ако дъщеря ми е направила алергична реакция от ваксина ,която се изразява в атопичен дерматит, защо никой специалист не го признава("Аз не мога да поема такава отговорност и да кажа ,че това е от ваксините"). Дали защото държавата ги притиска? Ами ако след следващата ваксина направи някоя необратима реакция?!!! Моля не подминавайте въпросите ми-повярвайте не съм единствената, която ги задава?

Отговор:

Имунизацията е привилегия и право и Вие имате правото да откажете ваксина, след като заявите това на личния лекар на детето си. Той, от своя страна, е длъжен да придвижи Вашия отказ към Регионалната здравна инспекция. Според последните законови промени в различни нормативни и поднормативни актове, всеки родител отказал привилегията да предпази детето си от ваксинопредотвратимо заболяване, подлежи на санкция в определен размер. Освен това, детето няма право да посещава общинско детско заведение (ясла или градина), а родителят е лишен от правото на детски надбавки.
Епидемията от морбили, която взе 24 човешки живота през 2010 г. доказа практическата необходимост от висок имунизационен обхват сред подлежащите на ваксинация.
Във всяка листовка за пациента и Кратка характеристика на продукта е описано, че в случай на нежелана реакция, доказно получена вследствие на ваксина, детето може да бъде освободено от последваща имунизация със съответната. Във всяка община има и регионални комисии, които преценяват дали дадена имунизация за определено дете може да бъде отложена или непоставяна.
Отново ще си позволя да се повторя, че основният принцип при пускането на даден лекарствен продукт или в случая – ваксина, на пазара е ползите многократно да надминават вредите. Моля, следете стриктно за противопоказанията, указани в листовката на продукта и при съмнения, говорете с личния си лекар или педиатърът на детето.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара