Въпрос от Велислава Николова:

Бих искала да помоля за съвет.
Бебето ми преди седмица навърши 3 месеца. От тогава започна да спи много неспокойно , постоянно се гърчи ,оригва, извива глава и пъшка. Само на кърма е, яде по 9-10 пъти на денонощие включително и през нощта. След всяко хранене и става грозно и връща част от млякото но не на фонтан. Много често се случва да ака зелена слуз или доста воднисто ( ака по 5 -6 пъти на ден ). На диета съм без дразнещи храни, когато дам адаптирано мляко нещата с изхождането се оправят. Какво бих могла да предприема, и на какво се дължи това ? Предварително Ви Благодаря!

Отговор:

Здравейте,
Разбирам, че сте притеснена за състоянието на детето. Симптомите, които описвате могат да се свържат с различни състояния. Много важно при това е да се уточни дали детето продължава да наддава добре, дали имате усещане, че то се дави по време на кърмене, дали кърмите от двете гърди. На първо място може да се мисли за симптоми на засилен рефлукс, при което е характерно засилването на симптомите, които описвате през 2-3 месец от живота, неспокойствие по време на хранене, активен рефлекс на потичане на кърмата ( изразяващо се в силна струя кърма, от която детето се дави повече). Втора причина може да са засилени колики поради определн продукт в храната Ви, в това число краве мляко и производните му, риба, цитруси, пшенични продукти и др. В този случай е възможно детето да проявява чувствителност към някоя от съставките в храната Ви. За да разберете към коят точно съставка, е добре периодично да спирате определена група храни за няколко дена и да наблюдавате дали това ще доведе до подобрение в състоянието на детето. Трета причина за подбно безпокойство е наличието на инфекция на пикочните пътища. За целта е добре да се изследва урината на детето. Четвърта причина може да е даването на предимно предно мляко на детето- това се получава при кърмене от двете гърди по малко, което може да обясни изхожданията.

Не зная какво точно адаптирано мляко давате, защото има различни с различни съставки, някои от които и лечебни с намалено съдържание на лактоза, а други - хидролизати. В общия случай не е добре да преминавате от кърма на адаптирано мляко, защото съставът на кърмата е най-пълноцен.
Както виждате причините могат да са много и е добре насочването към една или друга да бъде с помощта на личния лекар, педиатър или детски гастроентеролог.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара