Въпрос от Нели:

1) Какво е мнението Ви за плуване за бебета? (1. От гледна точка на развитие на двигателна активност у детето и 2. от гледна точка на хигиена)

2) От каква възраст може да започне?

Предварително благодаря!

Отговор:

Здравейте, Нели,
Отговорът ми на Вашия въпрос е свързан със становище на организации, които правят наблюдения и проучвания в тази област. Това, което е откриваемо за момента, например, е мнението на Американската педиатрчична академия, според което доскоро се е считало, че уроците по плуване във възрастта от 1 до 3 години не подобрява способностите за плуване нататък във времето, както и сигурността при плуване. Напоследък това становище е изместено от схващането, че вероятно децата в тази възраст са с по-нисък риск от злополуки ако предварително са били обучени. Не се изтъква начална възраст за започване на подобни уроци по плуване. Счита се, че родителите трябва сами да вземата това решение според честотата на излагане на детето на вода, емоционалното развитие, физическите способности, здравни състояния като чувствителност на детето към инфекции и химикали в басейните. Най-важното в случая е, обаче детето да се наблюдава неотлъчно от родителя, който трябва да е на 1 ръка разстояние от него.
Има различни програми за подобни уроци по плуване и е добре те да се водят от специалисти, за да се увеличават индивидуално и постепенно интензивността на факторите свързани с водата-температура, продължителност на контакта с водата, активности във водата. По същество плуването или водните процедури като обливане и разтриване са едни от закалителните процедури и те имат отношение към предпазването от боледувания и тренирането на терморегулацията на детето. Разбира се, трябва да се прилагат внимателно и времето на контаката на детето с водата да се удължва постепенно.
Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара