Въпрос от Ваня Златарева:

Имам бебе на почти 10 месеца, все още не е започнала да се изправя от легнало в седнало и от седнало в изправено положение. По-късно от приетото започна да седи и да държи главата изправена. Лекарят ни казва само че е мързелива но, мен ме притеснява да не е някакъв проблем и все още няма зъби. Давам по 2 капки вигантол по препоръка на лекаря. Ако това е показател за нещо притеснително моля, препоръчайте към кого да се обърна. Предварително ви благодаря!

Отговор:
Здравейте, Ваня, 
Добре е, че си задавате въпроси за причината за забавянето на детето Ви. Колкото по-рано се вземат мерки при подобни притеснения, толкова по-добър ще е крайният резултат, независимо от причината. Възможно е детето Ви да е „мързеливо“ или да му се предоставят не съвсем подходящи възможности да се развива най-оптимално.  
При подобно забавяне, обаче, е добре да посетите детски невролог, който да изключи някои по-чести причини за това и физиотерапевт или рехабилитатор, който да Ви научи на някои начини, игри и занимания за преодоляване на това изоставане. Считам, че е по-добре да посетите специалист „без нужда“, отколкото да се притеснявате изчаквайки. 
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара