Въпрос от Tsvetomira Petrova:
Здравейте,
пише ви майка на 40 дневно момченце. Въпросите,които имам са толкова много, че просто не знам дали ще може да ми отговорите на всичките,но се надявам поне на част от тях да получа отговор. Понеже съм майка за първи път треперя много над малкия и ме е страх от всичко. Ето и какво искам да ви попитам. В болницата, където раждах ни казаха като кърмим бебетата си да ги държим 10 мин. на едната гърда и 10 на другата. Това през целия период на кърменето ли е? Понеже ми се струва, че през нощта като го кърмя малкия преяжда, защото всяка нощ повръща малко от това,което е изял бебо. Също така искам да попитам през деня задължително ли е да се спазва храненето на 3 часа, защото малкия го будя постоянно като стане време за хранене и не знам дали това е добре или е по-добре да го оставя да го накърмя, когато огладнее. И малък ли е да го мина на 4 часово хранене или през целия период на кърмене храненето трябва да е на 3 часа.
Другия ми въпрос е кога да се почне с отварянето на чурката? Чета различни мнения и вече и аз не знам едни казват след 40-тия ден, други около 5-6-тия месец. Нашата педиатърка каза,че около 6-тия месец е добре да се направи това.
Другия ми въпрос е от кой месец се слага детето вече по гръб да спинка, защото сега редуваме двете стани и спинкаме само на една страна? Знам, че по принцип се слагат да спят на страни, за да не се задавят, но до кога трябва да е така, защото се притесняваме, че като не го слагаме по гръб няма да му се оформи добре главичката, която е още продълговата след раждането.
Благодаря ви за отделеното време и внимание. Хубаво е, че ви има, защото много неща научих от вас.
Отговор:
Здравейте, 
Много хубаво е, че полагате толкова големи усилия за храненето на Вашето бебе. Кърменето с времето става обичайно  все по-спокойно и успешно. Ако детето Ви наддава добре на тегло-поне 600 грама на месец измерено от теглото при изписването от родилния дом и суче активно като го сложите на гърда, а не заспива след няколко кратки засуквания, можете да се опитате да му предоставите възможност да води при кърменето - т.е. да кърмите когато детето покаже симптоми на глад. Хубаво е при кърменето да давате на детето да изсуче едната гърда до край и едва след това да предлагате другата. Така то ще се нахрани възможно най-добре. Ако бебето заспи на първата гърда или откаже да суче повече, а гърдата Ви изглежда мека, можете да предложите и другата. За да се ориентирате дали това, което правите е подходящо, е добре да измерите теглото сега и след няколко дена. Добре е заедно с това да следите детето да има поне 6 памперса с урина. Наддаване над 20 грама на ден означава, че детето получава достатъчно калории.
По отношение на пениса на детето-избягваме груби манипулации в тази деликатна област . Докато детето навърши 3-4 години е достатъчно да поддържате добра хигиена като при баня нежно придръпвате кожичката над главичката на пениса дотолкова, доколкото тя разрешава, само за да почистите. Избягвайте насилствено дърпане на кожичката, защото това във времето не носи много добри резултатите.
Можете вече да слагате детето на гръб, защото това е позиция, която според някои световни организации е най-благоприятната за децата. Така например Американската педиатрична асоциация препоръчва децата да се слагат предимно по гръб дори още от раждането, защото счита, че така е най-безопасно за детето. Във Вашия случа,  слагането на детето редувайки по гръб и на една страна е добър вариант.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара