Въпрос от Любов Паскалева:
Здравейте,
При изписването на момиченцето ми на 3-тия ден след раждането ми съобщиха, че имала криво стъпало (пес еквиноварус синистра). Доста се изплаших от това и все още ми е свито сърцето. Какво означава това? Аз видимо не забелязвам нищо. Защо никой нищо не ми обясни какво значи това? Но понеже се побърках от мисли на 10-тия ден я видя специалист ортопед-травматолог и каза, че няма такова нещо и, че крачето и е нормално, но и той не ми даде обяснения. Само ми каза, че да не мисля повече за това, всичко е наред. Аз обаче постоянно си мисля за това и се чудя на кой да вярвам.
И какво значи също субиктерична кожа на новороденото? Да не се касае за червените петна които има по лицето (на единия клепач, на челото между очите и малко по нослето, а и леко на устната). Тези петна ще минат ли? Има и на вратлето в основата на косата. Аз ли съм виновна за всички тези проблеми на бебенцето ми? Какво мога да направя за тях?
Оф моля ви обяснете ми всичко.
Благодаря ви предварително
Отговор:
Здравейте, Любов,
Бих предложила да се постараете да се успокоите, защото разбирам по въпросите Ви, че при детето Ви нещата вървят и засега няма основание за притеснение. Сякаш Вие се чувствате несигурна, което е нормално за първо раждане.
Пес еквиноварус е състояние, при което детето има изкривяване на стъпалото навътре и надолу. То е видимо и се забелязва от родителите като не симтеричност на двете ходила. Обичайно то е вродено състояние и има наследственост в семейството. Преди време се е считало , че се дължи на това, че по време на развитието в матката на майката, детето е заело позиция, при която крачето е било притиснато. В света 1 на 1000 новородени страдат от подобен проблем. След раждането, обичайно се започват специални масажи или слагане на специална шина след консулт с ортопед и рехабилитатор и в болшинството от случаите състоянието се коригира. 
Субиктерична кожа е кожата на болшинството новородени през първите дни и седмици след раждането. Това се дължи на физиологичен процес, при който загиват и заедно с това се подменят с нови червените кръвни клетки в кръвта на детето. Състоянието може да продължи от 2 седмици до 1-2 месеца в зависимост от много фактори.
Червени петна може да има детето Ви по лицето си, като това може да е кожна реакция, а може да са и т.нар. матерински петна. И двата случая са безобидни.
Надявам се, че тази информация е полезна за Васл
Поздрав, 
Д-р Панчева 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара