Въпрос от Ивайла Иванова:
Здравейте!
Първо бих искала да ви поздравя за чудесния сайт! Откривам много полезна информация и всичко е обяснено на много достъпен език.
Пиша ви, защото имам някои притеснения относно отглеждането на дъщеря ми. Бебка е на почти 4 месеца и някъде от втори месец започна да си суче палеца на ръката. Не успях да я кърмя. Прочетох, че е възможно да прави така, защото не суче достатъчно и така си наваксва. Поради тази причина започнах да й давам биберон-залъгалка. Истинския проблем, обаче започна преди месец когато дъщеря ми започна на сън да смуче ожесточено ръцете си. Давам и беберона, тя се успокоява за малко. След това изплюва биберон и започва отново ожесточено да смуче ръцете си. Изпада в много нервно и трескаво състояние когато го прави и аз съм много притеснена от това. Ще ви бъда много благодарна, ако можете да ми кажете защо се получава така и дали мога да направя нещо, за да я успокоя.
Благодаря ви предварително!
Отговор:
Здравейте, Ивайла,
Смукането на палеца е естествен навик на бебетата и малките деца. По този начин те се успокояват. Обичайно го правят когато са гладни или уморени. 
Възможно е детето Ви да е гладно нощем и поради тази причина да си смуче палеца. Ако заедно с това то има по-активни и емоционални игри вечер с членове на семейството не е изключено да е неспокойно поради превъзбуда и да нервничи през нощта.
В този смисъл бихте могли да опитате няколко неща:
  • Преценете дали детето Ви наддава добре според порцията мляко, която предлагате. Ако наддаването е малко – около и под 300 грама през последния месец бихте могли да предложите по-голямо количество мляко - в общия случай на тази възраст 800-900 мл. за 24 часа.
  • Нека вечерно време програмата на детето е по-скучна, с по-малко емоционални стимули. Можете да го къпете преди лягане, избягвайте силни звуци, светлини, игри и емоции. Гушкайте го повече.
Много родители са притеснени от смукането на палеца и може дори да се опитват да спрат този навик на детето си. В повечето случаи това не е необходимо, тъй като децата обичайно спират да правят това до 1-2 години.
Пожелавам успех!
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара