Въпрос от Милка Калчева-Кисимова:

Здравейте!
Искам да попитам как да откажа бебето ми да си смуче пръста в момента е на 9 месеца и половина. Наша е вината, че не я ограничавахме достатъчно в началото. Смуче го понякога когато и се доспи, когато и е скучно, когато заспива, нощем когато се събуди, когато е неспокойна и плаче.Това са моментите в които го прави не толкова често но се случва. Може ли да ме посъветвате наистина сме притеснени как можем да я откажем от този навик, тъй като разбрах че е много вреден навик , предизвиква изкривяване на зъбите, на челюсти и т.н.

Отговор:

Здравейте, Милка,
Смукането на палеца е ествествена детска реакция. Бебето е смукало палеца си дори в утробата Ви преди да се роди. Бебетата се успокояват като смучат палец или биберон. Обичайно децата се освобождават естесвено от този навик след време-обичайно до 1-2 години, без да предприемате някакви драстични мерки. Ако обаче детето продължи да смуче палец докато изникнат постоянните зъбкина 4-5 години, има опасност от промяна в зъбите и захапката му.
На този етап, ако сте решени да направите нещо, за да прекратите този навик, бих предложила следното:
1. Да не прилагате груби и насилствени методи за отказването на детето, нито да му се карате за това, че смуче палец.
2. Да се опитате поне за известно време да заместите засмукания палец с биберон.
3. Да слагате ръкавички на детето докато спи.
4. След заспиване веднага да изкарвате от устата пръста, ако бебето Ви е заспало така.
5. Когато видите, че детето посяга да засмуче палец, да му отвличате вниманието с игри, които изискват участието и на двете ръце-например пляс,пляс ръчики и др.
Ако въпреки това не постигнете успех, запазете самообладание, със сигурност ще преодолеете навика през следващите години.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара