Въпрос от Татяна Иванова:

Здравейте.Имам момченце на 6 месеца.Правихме кръвни изследвания и резултатите според мен са завишени,а нашият личен лекар ни каза ,че всичко е ок.Потърсих ви защото искам второ мнение от специалист.Въпроса ми е колко са нормалните стойности за тази възраст на основните кръвни показатели.Благодаря предварително

Отговор:

Здравейте, Татяна,
Бих искала да обърна внимание на няколко важни момента:
1. Най-важното при правене на изследвания е състоянието на детето. То е по-важно от лабораторните изследвания, защото лекуваме детето, ако се наложи, а не изследванията му.
2. Нерядко при деца на тази възраст е възможно изследванията да са направени след като детето се е нахранило или е плакало повече , при което стойностите на някои от показателите да са леко завишени. Поради това, макар и не съвършено точно в границите на нормата, те могат да бъдат отчетени от опитен лекар като нормални.
3. Също важно е да се отбележи, че на тази възраст децата имат някои показатели, които се различават от тези при възрастните. Например диференциална кръвна картина (разпределение на клетките според вида им) не отговаря на тази при възрастните. В най-честия случай, когато погледнете изследванията и сравните с референтните стойности Ви се струва, че има отклонение. Повечето лаборатории, обаче оставят на листа за изследването на детето референтни стойности за възрастни, а не за деца.
Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара