Въпрос от Росица:

Здравейте,

Имам момиченце на 11 месеца и от един месец насам постоянно й къркори коремчето сякаш има въздух, през нощта не спи спокойно и постоянно се върти.  Закарах я на педиатър и й изписа витамин С и линекс бебе, но пак продължава да й къркори. Сега венците ни се подготвят за първите кътници и понякога отказва да се храни, хленчи, може ли къркоренето на коремчето да е от това заради зъбките? Не знам какво да направя и трябва ли някъде да я закарам много съм притеснена затова моля за съвет.

Отговор:

Здравейте,

Понякога при кърмачетата храносмилателният тракт не е достатъчно зрял и трудно или по-бавно приема нови храни. Това може да е придружено от звучна перисталтика,  повече газове, новопоявили се колики, засилване ан повръщане. Тези оплаквания могат да се засилят при никненето на зъби. Тогава децата стават още по-неспокойни, отказзват храна, въртят се в леглото нощем. Ако детето, въпреки този дискомфорт наддава добре и се храни с апетит, изхожданията са с нормален цвят и консистенция, педиатър го е прегледал и не октрива отклонения в развитието и състоянието от нормата. не се касае за сериозен проблем. За да облекчите тези оплаквания бихте могли да обърнете внимание на няколко важни неща:

  1. Какъв вид мляко приема детето Ви-кърма или мляко за кърмачета, както и дали промяната на млякото ( ако е адаптирано и смените марката)  променя оплакванията на детето.  Ако детето е на кърми опитайте се да прецените дали „къркоренето“ има връзка с Вашата диета.
  2. Какво количество мляко консумира детето Ви и завишаването или намаляването на това количеството свързано ли е с  подобрение в състоянието на детето.
  3. Бихте могли да се водите хранителен дневник, в който отбелязвате консумацията на храните приемани от детето. Опитайте се да установите дали има връзка на оплакванията с определена храна. На определен етап можете  да консултирате този дневник със специалист- детски гастроентеролог или специалист по хранене.
  4. Ако детето консумира сурови продукти- плодове и зеленчуци бихте могли да ги намалите. Ако има прием на сладки храни-също.

Поздрав,

д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара